Redactia.ro
Home » Știri » Spania a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistată. În ce cazuri va fi măsura valabilă

Spania a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistată. În ce cazuri va fi măsura valabilă

Spania a aprobat joi, în formă definitivă, legalizarea eutanasiei şi a sinuciderii asistate. Se va aplica  în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să îşi pună capăt suferinţelor.  Spania este a patra ţară din Uniunea Europeană care a decurs la o astfel de măsură. Legea a stârnit controverse, iar în fața Parlamentului s-au adunat manifestanți contra proiectului. Biserica catolică și alte grupuri religioase se opun și ele acestui lucru.

Spania a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistată. În ce cazuri va fi măsura valabilă

Spania a legalizat eutanasia şi sinuciderea asistată. O persoană care suferă de o boală incurabilă va fi ajutată să moară, dacă își dorește acest lucru și va formula o cerere. Proiectul legislativ a fost aprobat în formă finală, de către deputații spanioli cu 202 voturi pentru – ale stângii şi centrului -, 141 împotrivă – dreapta şi extrema dreaptă – şi două abţineri, informează știrileprotv.ro

”Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoaşterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană şi mai justă”,  a declarat ministrul sănătăţii, Carolina Darias, în faţa deputaţilor.

Legea a stârnit nemulțumiri în rândul populației și a Bisericii catolice. Au manifestat împotriva ei mai mulți spanioli, dar sunt și persoane de acord cu eutansierea. Și Vox, Partidul de extremă dreapta, a precizat că va contesta legea la Tribunalul Consituțional.

Cererea prin care o persoană este ajutată să moară, trebuie  să fie formulată în scris şi repetată după 15 zile. Doi medici o vor examin și aproba, iar mai apoi va fi analizată și de către o comisie specializată. Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând ‘obiecţia de conştiinţă’. În momentul de față se creează comisii care să analizeze cererile, de aceea legea va intra în vigoare în termen de trei luni.

Spania este o țară care are una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume. Însă, eutanasia a fost de mai mult timp adusă în discuție, dar a căpătat amploare după decesul lui Ramon Sampedro, devenit tetraplegic la vârsta de 25 de ani. El a cerut să moară timp de  29 ani prin eutanasie. Acest lucru s-a întâmplat, însă, în mod ilegal, iar una dintre prietenele sale a recunoscut în faţa justiţiei că participase în 1998 la sinuciderea asistată a lui Ramon. Cazul a ajuns subiect de film, ‘Mar Adentro’, al lui Alejandro Amenabar, care a fost recompensat cu un Oscar în 2004.

Alte țări în care este legală eutanasia

În UE, Belgia, Luxemburg şi Olanda au legalizat deja eutanasia. Și în Portugalia, deputaţii au aprobat în ianuarie o lege în acest sens. Însă, la ei a fost retrimisă în Parlament de către Curtea Constituțională, deoarece a respins-o. Potrivit unui sondaj de opinie din 2019 a arătat că aproape 90% din spanioli erau de acord cu eutanasia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: