Redactia.ro
Home » Știri » Specialiștii trag un semnal de alarmă. Pericol de explozie solară. O masă coronală se îndreaptă spre Pământ

Specialiștii trag un semnal de alarmă. Pericol de explozie solară. O masă coronală se îndreaptă spre Pământ

furtuna solara

Cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică au emis un avertisment despre o posibilă furtună solară, care va avea loc pe 7 și 8 iunie, după ce sateliții au detectat o ejecție de masă coronală, care se deplasează spre Pământ.

Pericol de explozie solară. Sateliții NOAA au surprins o ejecție de masă coronală care se îndreaptă spre Pământ

După o perioadă de liniște, activitatea solară a revenit în prim-plan. Pe data de 4 iunie, o erupție la suprafața Soarelui a generat o emisie masivă de masă coronală (CME), care acum se îndreaptă către Pământ. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a observat acest fenomen prin intermediul sateliților săi și a emis o alertă de furtună solară pentru zilele de 7 și 8 iunie. Aceasta va fi prima furtună solară a lunii iunie, conform informațiilor de pe hindustantimes.com.

Potrivit unui raport de la SpaceWeather.com, „cercetătorii de la NOAA afirmă că CME-ul ar putea lovi câmpul magnetic al Pământului la sfârșitul zilei de 7 sau 8 iunie. Acesta a fost generat de o erupție a unui filament de magnetism în emisfera sudică a Soarelui pe 4 iunie.” Se prognozează că furtuna geomagnetică rezultată va avea o intensitate situată între clasa G1 și G2.

Activitatea solară a devenit intensă, generând o serie de pete solare. În prezent, sunt observate opt pete solare pe partea Soarelui orientată către Pământ. Aceste pete solare au înregistrat frecvent explozii solare, generând erupții. În ultimele două săptămâni, aceste erupții au fost de intensitate redusă, însă pe data de 4 iunie, un filament magnetic imens a proiectat în spațiu o cantitate semnificativă de masă coronală (CME).

Îngrijorările apar în principal deoarece se așteaptă ca ciclul solar actual să atingă punctul culminant la începutul anului viitor. Aceasta înseamnă că activitatea solară va crește probabil în lunile următoare, cu posibilitatea apariției unei furtuni geomagnetice deosebit de puternice de clasa G5.

Pentru cei care nu sunt familiarizați, astfel de furtuni pot perturba funcționarea GPS-ului, pot afecta rețelele de telefonie mobilă și internetul, iar în unele cazuri pot provoca chiar o pană generală de curent electric. Nici dispozitivele electronice de pe Pământ nu sunt imune la posibilele defecte cauzate de astfel de evenimente solare. Cu toate acestea, specialiștii susțin că furtuna solară care va avea loc în zilele de 7 și 8 iunie nu va fi atât de puternică, deși există șanse să influențeze modul de funcționare a GPS-ului. Mai mult decât atât, nu este exclus ca ea să provoace pene de curent.

O furtună solară, cunoscută și sub denumirea de furtună geomagnetică sau furtună magnetică, este un eveniment produs de activitatea intensă a Soarelui.

Ce sunt furtunile solare și ce efecte au

Aceasta constă în eliberarea de particule încărcate energetic, în special electroni și protoni, precum și de radiații electromagnetice, în spațiul interplanetar. Aceste particule și radiații sunt generate în principal de exploziile solare sau de erupțiile de masă coronală (CME) care au loc la suprafața Soarelui.

Efectele unei furtuni solare pot varia în funcție de intensitatea și direcția particulelor solare, precum și de starea câmpului magnetic al Pământului în momentul impactului. În general, furtunile solare pot provoca interferențe semnificative în comunicații, perturbări ale rețelelor electrice, avarierea sau defectarea echipamentelor electronice sensibile și chiar pot prezenta riscuri pentru astronautii aflați în spațiu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: