România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, după 60 de zile de la instituirea ei din decret prezidențial, după care va intra în vigoare starea de alertă.
Proiectul de lege al stării de alertă prevede că românii care vin din străinătate nu vor mai intra obligatoriu în carantină sau izolare. Cei care revin în țară vor trebui să prezinte un certificat medical care să ateste că nu au COVID-19, informează Mediafax.
Certificatul, eliberat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România, trebuie prezentat la graniță. Acesta trebuie să ateste faptul că persoana care revine în țară nu are COVID-19. Documentul trebuie tradus în limba română, nu însă și pentru cei care revin din Republica Moldova.
Ce se întâmplă cu cei suspecți de COVID-19
În continuare, cei suspecți de COVID-19 pot fi izolați sau carantinați. De exemplu, cei care nu prezintă acest document de la medic sau cei care au intrat în contact cu persoane confirmate.
Și călătoriile cu avionul vor fi total diferite. În starea de alertă, Ministerul Transporturilor poate să ceară reguli clare ca aeroporturile, avioanele şi alte echipamente să fie igienizate.
De asemenea, vor exista măsuri de distanţare socială şi reguli de conduită. Setul de reguli va fi stabilit tot de minister. Legea cu măsurile care ar putea fi aplicate în starea de alertă a trecut miercuri de votul final din Parlament.
Reguli obligatorii după 15 mai
Vă reamintim că România se află în ultima zi a stării de urgență, instaurată prin decret prezidențial la 16 martie 2020. Timp de două luni, autoritățile au emis 12 ordonanțe miliatare, care au îngrădit libertățile cetățenilor.
De vineri, 15 mai, România ar urma să intre în stare de alertă. Chiar dacă românilor li se va permite să iasă din casă, ei trebuie să respecte un set de reguli. Acesta include interzicerea concertelor și slujbelor religioase în spații închise, a meetingurilor, a procesiunilor, devine obligatorie purtarea măștii de protecție în magazine, în mijloacele de transport în comun și în farmacii, iar în tren, avion, metrou, transportul în comun se pot institui restricții și măsuri pentru pasageri și se poate stabili inclusiv gradul de ocupare.