Redactia.ro
Home » Știri » Starețul Ghelasie Țepeș al Mănăstirii „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Sighișoara a murit din cauza coronavirusului. Ce legături avea acesta cu Arsenie Boca

Starețul Ghelasie Țepeș al Mănăstirii „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Sighișoara a murit din cauza coronavirusului. Ce legături avea acesta cu Arsenie Boca

Starețul Ghelasie Țepeș al Mănăstirii „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Sighișoara a murit

Ghelasie Țepeș, starețul mănăstirii Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir” din Sighișoara, a murit din cauza coronavirusului. Acesta a fost ucenicul lui Arsenie Boca. În urma cu ceva timp, preotul declara că nu este de acord cu restricțiile impuse de autorități.

Starețul Ghelasie Țepeș al Mănăstirii „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Sighișoara a murit din cauza coronavirusului. Ce legături avea acesta cu Arsenie Boca

Ghelasie Țepeș, starețul al Mănăstirii„Sfântul Mucenic Dimitrie” , izvorâtorul de mir” din Sighișoara, a murit din cauza coronavirusului. Acesta a fost ucenicul lui Arsenie Boca. Preotul în vârstă de 58 de ani s-a stins din viață, după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Ultima predică a sa a avut loc duminică, 26 octombrie 2020, la hramul mănăstirii, unde acesta s-a declarat împotriva măsurilor de combatere a coronavirusului. „Au făcut boala asta ca o religie. Şi au îndemnat lumea să se închine, dom’ne! Nu vedeţi că o să se lupte să vă închinaţi bolii, să nu i vă mai închinaţi lui Hristos?“, a rostit atunci părintele.

Ioan Antisescu, a fost lector universitar și a participat de-a lungul timpului la multe conferințe pe teme religioase. La cea intitulată, „Să fii om de caracter? Cui ajută asta?“, unde acesta a vorbit despre formarea caracterului unui om. Destinul familiei preotului a fost marcat de Arsenie Boca. Mama acestuia s-a călugărit devenind Maica Arseni, iar Ghelasie Țepeș a fost ucenic al marelui duhovnic Arsenie Boca la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Starețul s-a numărat printre persoanele care l-au cunoscut pe Arsenie Boca, povestind de mult ori, despre întâlnirea cu el și despre profunda impresie pe care i-a făcut-o. „Eu am văzut în dânsul numai harul Lui Dumnezeu. Şi, în plus, am aflat după aceea că Părintele Arsenie Boca spunea: «eu am călugări albi în lume». Este vorba aici de curăţia sufltească pe care pot s-o aibă şi oamenii din lume nu numai călugării. Chiar Părintele spunea :«Măi, nu toţi cei din mânăstire se mântuiesc, aşa cum nici toţi din lume se prăpădesc»”, spunea părintele Ghelasie Țepeș într-un interviu, în urmă cu ceva vreme.

Ghelasie Țepe a venit în 1998 cu patru călugări și a construit mănăstirea Sighișoara, iar lucrările la mănăstirea cu hramul „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” au început cu ridicarea chiliilor și s-au terminat în anul 2000. Oamenii care au participat la slujba de înmormântare au respectat regulile de distanțare.

Cine a fost Arsenie Boca

Zian Boca, pe numele său real, s-a născut în Vata de sus, în Hunedoara în 1910. Încă de mic, acesta era o persoană introvertită, iar la liceu era numit “Sfântul”. Arsenie Boca și-a fi dorit să devină aviator, dar pentru că nu avea bani pentru a merge la studii în București, alege facultatea de Teologie din Sibiu unde își impune o disciplină austeră.“Arsenie Boca a ajuns un model al nostru, poate ca este sfant dar sa nu uitam ca a fost om ca noi, a pornit din Ardeal, copil cuminte si harnic. Povesteste cum tatal lui l-a batut o singura data in viata. Stiti de ce? Ca pierde timpul. Te-am batut ca sa nu uiti. A fost unom de o harnicie extraordinara. Este un om care a mancat putin, vegetarian, a dormit putin, care se ruga ore si ore la rand fara pauza, un om cast, ascet in adevaratul sens al cuvantului. Ori asta ce inseamna? Autodisciplina.. Au fost numeroase femei indragostite de el care se duceau la el si i-o spuneau explicit. N-a cazut in capcana asta.”, a declarat doctorul în comunicare, Dumitru Borțun. Pe 29 septembrie s-au împlinit 110 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: