Redactia.ro
Home » Știri » Statul român îi refuză lui Adrian Coman dreptul de a vota la prezidențiale, pentru că este căsătorit cu un bărbat

Statul român îi refuză lui Adrian Coman dreptul de a vota la prezidențiale, pentru că este căsătorit cu un bărbat

Statul român îi refuză lui Adrian Coman dreptul de a vota la prezidențiale, pentru că este căsătorit cu un bărbat

Adrian Coman a luptat 20 de ani pentru drepturile comunității LGBT, inclusiv dezincriminarea homosexualității. Statul român nu îi dă voie bărbatului să voteze la prezidențiale.

Statul român îi refuză lui Adrian Coman dreptul de a vota la prezidențiale, pentru că este căsătorit cu un bărbat

Adrian Coman în vârstă de 48 de ani este activit pentru drepturile omului. Acesta locuiește la New York, unde este director de program la o fundație și coordonează programul internațional de finanțări ala cesteia pentru protecția omului.

Adrian este într-o relația de 17 ani cu americanul Clai Hamilton, iar de 9 ani sunt căsătoriți, în urma unei ceremonii oficiale în Bruxelles. Cuplul a dat în judecată statul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că i-a recunoscut dreptul la reședință lui Clai. Instanța europeană a decis să dea câștig de cauză cuplului.

Deși în afara țării, Adrian Coman este cunoscut pentru lupta pe care o duce în recunoașterea unor drepturi, statul român nu-i oferă nici măcar pașaport, din cauza că este căsătorit cu un bărbat. Așadar,potrivit Libertatea.ro, Coman nu mai poate vota și nici nu are drept de ședere în România mai mult de 90 de zile devenind un străin în propria sa țară.

Nu poate vota în România

Adrian a cerut explicații de la MAE, de la DP și de la DEP din cadrul MAI. Răspunsurilor tuturor insitituțiilor au fost:

1. Statul român nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex, chiar dacă au fost oficializate în alte țări.

2. Adrian are însă posibilitatea să nu-și declare statutul civil, pentru că legea nu l-ar obliga să facă asta. De fapt, după cum a verificat Libertatea pe site-ul ghișeul consular, e obligat să declare statutul civil și doar dacă ar fi mințit putea să obțină pașaportul.

Singura posibilitate ca Adrian să primească pașaport ar fi declararea unui statut civil fals, adică să fie necăsătorit.

Eram în America când am completat cererea, deci aș fi făcut un fals în acte dacă m-aș fi declarat necăsătorit. Avem un proces cu statul român pentru reședința lui Clai, încă neîncheiat, care e exact despre acest lucru: recunoașterea lui ca soț pentru a primi o reședință în România.

Mersul la vot este o practic[ pe care cuplul o face împreună cu SUA, țară la care este ca o casă și care îi recunoaște, juridic, în calitate de cuplu.

Adrian este musafir în țara lui

Pentru că nu are un act de identitate românesc valabil, Adrian intră în România ca un cetățean american, iar asta înseamnă că poate sta maximum 90 de zile.

Când am intrat în România, am fost întrebat câte zile stau, ceea ce este probabil o rutină pentru Poliția de Frontieră, însă ca și cetățean român să intri în țara ta și să fii întrebat cât vei sta este umilitor, este ceva ce m-a durut„,spune Adrian.

Citeste si:A cumpărat un sac de cartofi și a avut parte de surpriza vieții lui

Loading...