Redactia.ro
Home » Homepage » Strategia Națională de vaccinare anti COVID-19 în România. Anunțul făcut de medicul coordonator Valeriu Gheorghiță

Strategia Națională de vaccinare anti COVID-19 în România. Anunțul făcut de medicul coordonator Valeriu Gheorghiță

Strategia Națională de Vaccinare anti-COVID-19 a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de joi spre vineri și a intrat în vigoare. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului a făcut primele declarații cu privire la strategia de vaccinare în România. 

 

Anunțul făcut de medicul coordonator

 

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România va fi implementată prin mecanismul stabilit la nivelul Comisiei Europene și trebuie să fie în acord cu legislația și protocoalele medicale existente, potrivit Strategiei Naționale de Vaccinare intrată în vigoare și publicată joi noapte în Monitorul Oficial.

Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul UE şi OMS. Campania de vaccinare şi cea de comunicare sunt în deplin acord cu toate recomandările de la nivelul UE. Avem datoria să derulăm o activitate de comunicare şi informare transparentă şi onestă pentru ca toate persoanele să aibă toate informaţiile pentru a hotărî dacă se vaccinează sau nu se vaccinează”, a anunțat medicul coordonator.

Medicul  Gherghiță a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, strategia de vaccinare anti-COVID.

,,Dacă vom avea 60-70% din populație imunizată, putem asigura începutul sfârșitului pandemiei. Vom putea să ne întoarcem la viața și normalitatea pe care o știam”, a declarat medicul coordonator.

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că vor exista aproximativ 850-900 de centre fixe de vaccinare la nivel național și mai multe centre mobile în toată țara.

Potrivit medicului, ținta este ca în 6 luni să fie vaccinați 13 milioane de români, lucru care ar asigura imunizarea colectivă. Mai mult, fiecare centru va vaccina un număr de 5000 de persoane pe lună.

Pe de altă parte, pentru personalul medical vor fi înființate centre de vaccinare în spitalele județene și municipale.

Vor fi şi caravane mobile care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din cămine, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate. Vor fi și centre de tip drive-through organizate în marile aglomerări urbane şi care deserveasc populaţia tânără, sănătoasă. Vor fi identificate spații în ideea de a asigura un flux cât se poate de mare pentru a putea asigura vaccinarea unui număr mare de persoane, pentru a ajunge astfel la limitarea substanţială a răspândirii virusului pe teritoriului României”, a mai spus medicul coordonator al strategiei de vaccinare.

Cum se va ține evidența persoanelor vaccinate

Medicul a precizat că va exista un registru unic pentru persoanele care vor fi vaccinate. În momentul în care va fi vaccinat cu prima doză, va fi făcută automat o programare și pentru administrarea celei de-a doua doze.

Programările pentru administrarea vaccinului se vor face electronic, prin telefon și prin intermediul medicilor de familie

 

Vaccinarea nu este obligatorie

Medicul a ținut să sublinieze că vaccinarea este voluntară și nu obligatorie, un drept și o obligație pentru cetățeni. Cu acest prilej, Valeriu Gheorghiță a adăugat că în România se vor folosi doar vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului și doar acele vaccinuri care vor îndeplini toate standardele de siguranță și eficacitate pentru populație.

Medicul coordonator a  anunțat că vor exista trei etape ale strategiei de vaccinare. Prima etapă de vaccinare va fi destinată personalului medical și persoanelor care lucrează în domeniul asistenței sociale, a doua etapă presupune vaccinarea celor aflați în categoriile de risc, și anume persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cei care suferă de boli cronice, la care se adaugă și angajații din domeniile cheie. Cea de-a treia etapă din cadrul campaniei de vaccinare este destinată populației generale.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cursul zilei de luni că vaccinarea în masă a populației ar putea începe în primăvara anului viitor, dar doar pentru trei categorii de persoane, și anume personalul medical, persoanele aflate în categoria de risc și angajații din domenii cheie.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: