Redactia.ro
Home » Știri » Summit NATO la Bruxelles. Joe Biden, discuții cu liderii UE, NATO și G7 privind războiul din Ucraina. Mesajul președintelui Iohannis: “Românii sunt în siguranţă”

Summit NATO la Bruxelles. Joe Biden, discuții cu liderii UE, NATO și G7 privind războiul din Ucraina. Mesajul președintelui Iohannis: “Românii sunt în siguranţă”

GALERIE FOTO (3)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, chiar înainte de începerea summit-ului NATO extraordinar de la Bruxelles, la care participă și președintele SUA Joe Biden, că Alianța Nord-Atlantică a aprobat solicitarea privind înființarea unui grup de luptă.

Este vorba despre un grup de luptă NATO solicitat chiar de către România, care va fi condus de Franța.

Summit NATO la Bruxelles. Stoltenberg anunță deciziile luate de liderii NATO

Principalele declarații ale secretarului NATO, Jens Stoltenberg, după Summitul NATO:

”Am decis că vom furniza mai mult ajutor Ucrainei și vom reîntări apărarea statelor NATO. Suntem alături de poporul ucrainean”

”Am decis să punem la dispoziția Ucrainei mai mult ajutor, drone și sisteme anti-tanc, care s-au dovedit foarte eficiente”

”Am decis să resetăm postura de securitate, pentru a face față noilor amenințări”

”Liderii au aprobat patru noi grupuri de luptă NATO în România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, deci vom avea 8 în total, de la Marea Baltică la Marea Neagră.”

”NATO au decis resetarea poziției de apărare. Vom avea mai multe trupe și mai multe echipamente prepoziționate în est, pe teren. Pe mare, vom avea submarine și nave de luptă.”

”Liderii NATO cer Chinei să se abțină de la a susține economic sau militar invazia Rusiei. Aliații au cerut Belarus să nu mai acționeze ca un complice al Rusiei.”

”Am văzut informații credibile privind folosirea forței militare ruse împotriva civililor, acesta e un motiv de îngrijorare”

”Am spus foarte clar că nu vom trimite trupe în Ucraina, pentru că ar însemna să ne pregătim pentru un conflict pe scară largă cu forțele rusești”

”Rusia încearcă să creeze un soi de pretext acuzând Ucraina și aliații că se pregătesc să folosească arme biologice și chimice. Sunt acuzații absolut false.”

”Folosirea armelor chimice și biologice va schimba complet natura acestui conflict. Vor fi afectați inclusiv oameni din Ucrainei, dar și din statele NATO, din cauza contaminării. Aliații au fost de acord să furnizeze Ucrainei echipament de protecție în cazul unor atacuri chimice, biologice sau nucleare.”

– În actualizare – 

 

Discursul lui Volodimir Zelenski, la Summitul NATO

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video la Summitul NATO, organizat în contextul războiului din Ucraina.

„Vă salut din Kiev, capitala noastră, unde rezistăm de o lună, ca și întreaga noastră țară. Da, este adevărat, nu suntem în Alianță, nu suntem parte din cea mai puternică uniune de apărare a lumii, nu avem alături de noi cele 30 de țări care să ne apere conform art. 5 din Tratat, dar, așa cum vă eu acum lucrurile, noi consolidăm zona dintre Occident și Rusia, deci apărăm toate valorile noastre comune.

Apărăm oamenii. Și protejăm toate aceste valori de o lună. O lună de rezistență eroică, o lună de lupte sângeroase. O lună de distrugere nesfârșită a unui stat pașnic și, se subînțelege, de distrugere a arhitecturii securității globale. Astfel, în fața ochilor noștri, ai tuturor, în 10 ani Rusia și-a concentrat resursele, resursele armate, militarii, bombele aeriene, rachetele pentru a aduce moarte, nu pentru a investi în viață.

Dar Ucraina rezistă eroic, pierzând, din păcate, mii de vieți, rămânând cu orașe în ruină. Cu 10 milioane de refugiați, dintre care jumătate se află pe teritoriul dvs., al țărilor membre NATO. Este o tragedie pentru acești oameni, dar nu au încotro, oamenii continuă, din păcate, să-și părăsească căsuțele, salvându-se din calea nenorocirii pe care invadatorii au adus-o. Încă din primele zile ale invaziei, ocupanții au lansat împotriva noastră atacuri cu rachete, în această lună de război Rusia a lansat împotriva orașelor noastre peste 1.000 de rachete de diverse tipuri, folosind pentru asta sute de avioane, iar în data de 24 februarie m-am adresat dvs. cu o solicitare absolut logică și rațională: să ne ajutați să închidem spațiul nostru aerian. Să ne ajutați. Să-i apărați pe oamenii noștri de bombele și rachetele Rusiei.”, a transmis preşedintele Ucrainei.

„Niciodată, vă rog, să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu respectă standardele NATO. Am arătat de ce sunt capabile standardele noastre. Și cât de mult putem oferi securității comune în Europa și în lume.”, a concluzionat Zelenski.

Summit NATO la Bruxelles. Mesajul președintelui Iohannis: “Românii sunt în siguranţă”

“Avem deja, acum înainte să înceapă summit-ul, o veste foarte bună, probabil ați aflat. Conform declarației secretarului general Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, am sperat să se realizeze repede și s-a realizat. Este acel grup de lucru pentru care Franța va fi națiune cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO, pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă. Sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede deja”, a declarat Iohannis înainte de summit-ul NATO de la Bruxelles.

Șeful statului a subliniat faptul că România nu este în pericol. Totodată, Iohannis a subliniat că niciun român nu trebuie să se teamă, în contextul conflictului din Ucraina.

“Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi.

Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO”, a declarat Klaus Iohannis.

Stoltenberg: “Vom crea patru noi grupuri de luptă în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut mai multe declarații, înaintea summitului extraordinar al aliaților de la Bruxelles. Stoltenberg a întărit încă o dată ideea că liderii se vor concentra pe sprijinul pe care îl vor acorda Ucrainei și a precizat că alianța a intensificat prezența în partea de est a NATO.

„Vom face față acestei crize împreună. Vom face față amenințării pentru Ucraina, pentru NATO și pentru toată ordinea mondială. Președintele Zelenski se va adresa liderilor NATO, iar liderii se vor concentra pe sprijinul pe care îl vor acorda Ucrainei. Am intensificat acest sprijin ca să ajutăm Ucraina să se apere”, a declarat Jens Stoltenberg.

Liderul NATO a subliniat că folosirea de arme chimice de către Rusia ”va schimba fundamental natura conflictului” și a transmis că organizația este gata să se apere în fața oricărui atac asupra alianței.

Stoltenberg, cele mai importante declarații:

  • Am intensificat prezența militară în partea de est a NATO. Vom crea patru noi grupuri de luptă în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria. Trebuie să facem mai multe și să o facem repede.
  • Liderii vor fi de acord să accelereze investițiile în apărare pentru a respecta promisiunea de a investi mai mult în Apărare. Ne așteptăm la astfel de anunțuri.
  • Am oferit Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, sisteme anti-tanc, muniție și combustibil, aliații oferă mai multe forme de sprijin. Dar am spus că nu vom trimite armate NATO la sol și în aer pentru că acest conflict va escalada.
  • A declara o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar trebui să atacăm sisteme antiaeriene rusești, riscul unui război NATO-Rusia ar fi foarte mare.
  • Nu voi specula dincolo de a spune: Orice folosire a armelor chimice va schimba fundamental natura conflictului, va fi o încălcare flagrantă a regulilor internaționale și reacția va fi ca atare.
  • Nu voi specula, dar NATO e gata să își apere teritoriul și să reacționeze la orice fel de atac.
  • În privința cheltuielilor naționale pentru Apărare, ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate într-o generație. Cred că aliații vor fi de acord să accelereze implementarea promisiunilor pentru creșterea cheltuielilor pentru Apărare. Sunt bucuros de această investiție de 2% pentru Apărare.
  • Cer Chinei să se alăture condamnării Rusiei și să nu ofere sprijin pentru invazia rusă.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: