Redactia.ro

Superstiții în Ajun de Crăciun. Ce trebuie să mănânci neapărat pe 24 decembrie

Superstiții în Ajun de Crăciun. Pe 24 decembrie, toți credincioșii trebuie să țină cont de anumite lucruri. Iată ce este recomandat să mănânci în Ajun pentru a avea parte de noroc și sănătate! 

Ce e bine să mănânci în Ajun de Crăciun

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale iernii! În Ajunul Crăciunului, în multe culturi și tradiții, există diverse superstiții și obiceiuri legate de acest moment special al anului. În România, există câteva superstiții importante asociate cu Ajunul Crăciunului!

Se spune că, în Ajunul Crăciunului, nu trebuie să adormi pe masă sau să te așezi la masă cu capul jos, deoarece acest lucru ar aduce ghinion în anul ce urmează.

De asemenea, în Ajunul Crăciunului, conform tradiției străvechi, este recomandat să mănânci măcar un măr. Se spune că doar așa vei reuși să stai departe de boli în anul următor. Așadar, pe 24 decembrie, e musai să consumi un măr, verde sau roșu.

„Dintre toate speciile vegetale este evident că mărul, alături de brad, apare încărcat cu funcţii magice, menite ‚să rezolve’ ori ‚să ajute’ la depăşirea anumitor stări şi, în general, să promoveze binele. Prin capacitatea sa de regenerare, de reînnoire şi de rodire periodică, mărul ocupă un important loc în economia sacrului.

Poate fi socotit printre arborii care au rol de mediere între om şi divinitate, alături de brad şi stejar, fiind pom sacru şi consacrat, dominând peisajul paradiziac, fiind arbore cosmic, al vieţii şi al recompensei divine”, a detaliat cercetătorul în etnologie Romulus Antonescu în lucrarea „Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești”, scrie romaniatv.net.

Superstiții pe 24 decembrie

Este considerat un lucru rău să te cerți sau să fii supărat în Ajunul Crăciunului. Se crede că orice conflict sau supărare ar putea aduce nenorociri și ar „strica” atmosfera Crăciunului în anul următor.

În tradiția românească, masa de Crăciun trebuie să fie bine pregătită și să nu lipsească niciun fel de mâncare tradițională. Se spune că cine nu are pe masă cozonac sau mâncare de post va avea un an sărac.

În Ajunul Crăciunului, se crede că este bine să ai un brad frumos împodobit, iar ramurile acestuia trebuie să fie bogate și sănătoase pentru a aduce prosperitate în casa celor care îl aduc. De asemenea, în unele zone, se spune că dacă o persoană „fură” o ramură din bradul vecinului, va avea un an cu ghinion.

Tot pe 24 decembrie, în unele zone, există obiceiul de a aprinde lumânări în casă pentru a alunga spiritele rele și a aduce noroc. De asemenea, există superstiția că dacă la miezul nopții, în Ajunul Crăciunului, nu ești în casă, ci afară, te vei pătrunde de rău și vei aduce ghinion.

O altă tradiție specifică Munteniei, Olteniei și Banatului este ca gospodinele să prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Astfel, animalele vor fi sănătoase tot anul și vor da mai mult lapte.

În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: