Redactia.ro
Home » Știri » Surse: A fost înregistrată prima reacție adversă severă la vaccinul Pfizer. I s-a întâmplat unei persoane cunoscute din țară

Surse: A fost înregistrată prima reacție adversă severă la vaccinul Pfizer. I s-a întâmplat unei persoane cunoscute din țară

Prima reactie adversa severa la vaccinul Pfizer

O persoană cunoscută din țară a suferit, duminică, prima reacție adversă severă în urma administrării vaccinului Pfizer, transmit surse medicale ale ȘtirilorProtv. Persoana în cauză face dializă și s-a prezentat pentru rapel. După ce i s-a făcut și al doilea vaccin, a manifestat o stare de rău. Ea este acum sub supraveghere medicală.

Surse: A fost înregistrată prima reacție adversă severă la vaccinul Pfizer. I s-a întâmplat unei persoane cunoscute din țară

S-a înregistrat prima reacție adversă severă la vaccinul Pfizer, potrivit știrileprotv. I s-a întâmplat unei persoane cunoscute din România, care are afecțiuni cronice și face dializă. Aceasta s-a prezentat pentru administrarea rapelului și a manifestat o stare de rău în timpul ședinței de dializă. Persoana este acum supravegheată de medici. Momentan, nu s-a aflat despre cine este vorba.

Ce spune Valeriu Gheorghiță despre reacțiile advsere în urma vaccinării anti-Covid

Înainte ca în România să înceapă vaccinarea anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare în țară, spunea că reacțiile adverse ale vaccinului anti-Covid sunt cele normale oricărui tip de vaccin.

„Studiile clinice efectuate la acest moment generează un profil de siguranţă foarte bun, în sensul în care s-au înregistrat reacţii adverse obişnuite, reacţii adverse care nu necesită o atenţie medicală deosebită şi sunt cele înregistrate în orice tip de activitate de vaccinare şi de proces de vaccinare. Mă refer în mod deosebit la reacţiile adverse locale, cu durere locală, roşeaţă, tumefacţie şi reacţii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febră. Sunt reacţiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate în studii clinice, însă vreau să subliniez că şi persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reacţii adverse care ţin de fapt de trauma locală la momentul înţepăturii, o mare parte dintre acestea”, a precizat Valeriu Gheorghiță, înainte ca în România să înceapă etapa de vaccinare.

Tot Valeriu Gheorghiță mai spune că reacțiile adverse în urma vaccinării, denotă că serul își face efectul.  În schimb, medicul recomandă tratament anti-termic dacă o persoană are febră pe alocuri, în urma vaccinării.

”Cred că e un element important pe care trebuie să-l lămurim, anume că după doza de rapel este deja cunoscut faptul că organismul e mai reactogen. Asta deoarece, după prima doză, apare activarea răspunsului imun și când persoana primește a doua doză, ea având deja un nivel al anticorpilor preformați, organismul va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție imunologică, lucru care se traduce printr-o frecvență mai mare a modificărilor la nivel local și general. Dar sunt reacții adverse comune, anticipate, cunoscute și regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului. Fenomenele se găsesc la toate vaccinurile care se administrează cu rapel. Asta înseamnă că vaccinul își face efectul. Despre modalitatea de comportament a persoanelor pentru a atenua acest tip de reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de tratamente. Dacă persoana are disconfort local, febră, se poate recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Știre în curs de actualizare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: