Redactia.ro
Home » Știri » Tăierea nucului din curte, sancționată cu amenzi usturătoare. De unde poți obține autorizația

Tăierea nucului din curte, sancționată cu amenzi usturătoare. De unde poți obține autorizația

Tăierea nucului din curte, sancționată cu amenzi usturătoare.

Tăierea nucului din curte, sancționată cu amenzi usturătoare. Veste proastă pentru gospodarii care vor să scape de nucii din curte. Conform Legii pomiculturii nr.348/2003, aceștia nu au voie să întreprindă această acțiune, în caz contrar, vor primi amenzi de până la 10.000 de lei. Ce trebuie să faci pentru a primi autorizație din partea legii?

Tăierea nucului din curte, sancționată cu amenzi usturătoare. De unde poți obține autorizația

Tăierea nucului din curte, sancționată cu amenzi usturătoare. Cu siguranță există români care vor să scape de nucii din gospodărie. Însă, aceștia au primit o veste proastă din partea autorităților. Potrivit Legii pomiculturii nr. 348/2003, gospodarii nu mai au voie să taie nucii din propria curte, altfel, se vor alege cu amenzi de până la 10.000 de lei. Nucul din curtea proprie nu mai poate fi tăiat dacă proprietarul nu deține autorizația specială. Documentul care le permite oamenilor să taie nuci se poate obține de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.

Autorizația este necesară atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Așadar, gospodarii trebuie să depună o cerere la Direcțiile pentru Agricultură Județeană, cu o lună înainte de data la care se dorește tăierea copacului. Acțiunea poate fi întreprinsă legal doar după ce solicitarea este aprobată de lege. Documentul este necesar în baza Legii pomiculturii Nr. 348/2003, pentru că nucul face parte din speciile protejate de lege. De asemenea, cultura nucului răzleț, adică copacii situați la distanță unii de alții sau cea extensivă, intensivă sau superintensivă este protejată de această lege. Lipsa acestei autorizații speciale la tăiere poate fi sancționată de amenzi cuprinde între 5.000 și 10.000 de lei. Conform legii, actorul normativ este valabil pentru toți proprietarii.

Condițiile pentru obținerea autorizației

Motivele care trebuie să se încadreze în următoarele condiții sunt:

  • sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană
  • sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local
  • sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere

Nucul este o specie de pom protejată de lege, iar cultura din categoria pomilor răzleți, este reglementată de Legea pomiculturiinr. 348/2003, potrivit căreia tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii. Potrivit Avocatnet.ro, exploatarea nucilor se face numai de către unitățile Ministerului Industriei Lemnului, Hârtiei și Celulozei și ale Ministerului Agriculturii și Silviculturii. Operațiunea de tăiere se face cu aprobarea proprietarului căruia i se va plăti contravaloarea lemnului de nuc tăiat.

Cea mai răspândită specie de nuc este Juglas regia, cu varietățile de Nuc Persian, Nuc Carpatin și nuc comun. Acestea cuprind copaci ce pot atinge o înâlțime de la 10 până la 40 de metri. Aceștia au frunzele lucioase, mari, cu marginile nezimțate și care fac fructe cu miezul consistent. Această varietate de copaci acoperă o arie de răspândire impresionantă, din Balcani până în Himalaya. Nucii pentru care s-a obținut autorizația de defrișare se vor marca după sistemul practicat la marcarea speciilor forestiere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: