Redactia.ro
Home » Știri » Ţara noastră se confruntă cu o nouă epidemie. Copiii românilor sunt în pericol!

Ţara noastră se confruntă cu o nouă epidemie. Copiii românilor sunt în pericol!

Rujeola face ravagii în România

După pandemia de Covid-19, ţara noastră trebuie să gestioneze o nouă criză medicală. Şi mai trist este că această epidemie a ţintit tocmai copiii. Facem referire la rujeolă sau pojar, aşa cum mai este cunoscută boala copilăriei.

Vaccinul anti-rujeolă lipsește din majoritatea județelor și nu se știe când va fi din nou pe stocul DSP pentru a fi livrat medicilor de familie.

Rata de vaccinare, oricum redusă

Problema vine şi de la părinţi: unii s-au temut să-i ducă în cabinetele medicilor de familie, alţii au rămas de fel reticenţi în privinţa vaccinurilor. Cert este că România are un nivel de imunizare sub cel recomandat.

Un consult medical se impune mai ales dacă cel mic nu are vaccinul ROR, care face parte din schema obligatorie de imunizare. În aceste condiții, specialiștii spun că izbucnirea unei epidemii e iminentă.

Potrivit unui raport european, România ocupă penultimul loc în UE ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei. Vaccinul împotriva rujeolei se face gratuit, în cabinetele medicilor de familie. Potrivit datelor oficiale, în acest moment în România sunt peste 60 de mii de doze de vaccin disponibile. Ministerul Sănătăţii are în plan să suplimenteze stocul până în luna decembrie.

Ce este rujeola

Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, produsă de virusul rujeolic. Boala se transmite de la om la om și are un grad de contagiozitate de 95%.

Din punct de vedere clinic, de când omul ia virusul și până la manifestare durează aproximativ 10-12 zile. Perioada de manifestare clinică este caracterizată prin febră, frisoane, cefalee și dureri musculare, însoțite de o stare de epuizare, și alte simptome precum:

  • rinoree (nas curgător)
  • odinofagie (durere la înghițire)
  • disfonie (răgușeala – alterarea calității vocii)
  • tuse
  • conjunctivita bilaterala, care conferă copilului aspectul „ochi plânși”
  • greață
  • vărsături
  • diaree
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: