Redactia.ro
Home » Știri » Tehnologia 5G ne rupe la buzunare. Prețul abonamentelor telefonice va exploda

Tehnologia 5G ne rupe la buzunare. Prețul abonamentelor telefonice va exploda

5G

Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a fost întrebat dacă implementarea proiectului de Lege legat de tehnologia 5G ar aduce costuri mai mari la abonamentele telefonice.

Abonamentele 5G mai scumpe

„Vă spun de ce nu consider că este un risc. Astăzi, în România, avem mai mulți actori în zona care oferă servicii 4G, 3G, și așa mai departe, servicii de telecomunicații în general. Fiecare folosește tehnologii de la anumiți furnizori într-o proporție mai mare sau mai mică, fie în rețeaua de acces, fie în nucleul rețelelor de telecomunicații. Cei care se vor afla în situația de a-și schimba echipamentele o pot face în cinci ani, termen în care oricum vor schimba aceste echipamente pentru că ele devin uzate. Acolo va exista un impact financiar mai mare sau mai mic. În situația în care un operator nu folosește într-o proporție semnificativă echipamente de la un furnizor de tehnologie care nu va fi avizat, impactul va fi nul practic, pentru că, probabil, va continua să folosească, din motive de interoperabilitate, echipamente de la un furnizor cu care deja are o relație contractuală”, a explicat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„E firesc ca unii dintre operatori să se gândească la faptul că, în viitor, nu știu… un furnizor de tehnologie care vine cu niște prețuri mai mici s-ar putea să nu primească un aviz sau s-ar putea să-l primească, dar asta e o întrebare la care nu putem să răspundem astăzi.

Dar, existând în România această diversitate de oferte, un număr mare de furnizori de servicii, cred că această problemă este una falsă. Românii nu trebuie să-și facă griji în niciun fel că vor trebui să plătească servicii de date, spre exemplu, mai scumpe”, a spus Sabin Sărmaș.

Implementare 5G în România

Potrivit strategiei guvernamentale privind 5G, publicată în decembrie 2019, lansarea noului standard mobil în România ar trebui să înceapă în 2020. Încă nu s-a reușit adoptarea legislației necesare și nici nu a fost specificată o dată pentru licitațiile de acordare a frecvențelor. În 2019, guvernul român ar fi încheiat un memorandum secret cu SUA privind dezvoltarea rețelelor 5G. Acest lucru înseamnă în primul rând excluderea Huawei. Grupul chinez, care a jucat un rol cheie în dezvoltarea 3G și 4G în România, a încercat să facă presiuni asupra guvernului de la București, arătând că înlocuirea tuturor componentelor Huawei va costa România câteva miliarde de euro. Guvernul României a amânat o decizie finală.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: