”În lumea noastră actoricească, mă rog, unde sunt invidii, ca la doctori, cel puțin ca la doctori, și fără miză, adică miza… aproape nu e… Filmul („Actorul și sălbaticii”, n.e.) se termină și are loc premiera,  la Patria. Toată lumea bună a Bucureștiului. Bubuia. Că o premieră de nivelul ăsta, era considerat eveniment de grad zero.

Și, după film, Toma Caragiu se urcă pe scenă, amfitrion regal… Caragiu, filmul lui, scris pentru el… Și cheamă pe fiecare, prezintă, nu știu ce… Eu cam al patrulea eram din distribuție sau ceva de genul ăsta. Și mă cheamă și pe mine… Mă rog, lumea aplauda, ca la fiecare… Și m-a luat în brațe ca pe copilul lui, și m-a prezentat el… nu știu cum să spun… M-a girat, nu știu cum să vă spun, parcă m-a trecut puntea. Ceva de genul ăsta. Generos. Că nu mă împăunez cu asta”, a declarat Mircea Diaconu.

Nume mari din teatru l-au girat ca actor

De asemenea, Mircea Diaconu a vorbit cu emoție despre actorii seniori care obișnuiau să-i gireze pe actorii mai tineri și talentați, cu atenția și îndrumarea lor. Acesta a mărturisit că a fost și el girat de Toma Caragiu, Gheorghe Dinică și Victor Rebengiuc.

”Deci Caragiu m-a girat. Așa făceau. Și aveau un fel de morală, dacă vreți, profesională. Adică, dacă aveai încredere într-unul mic, domnule, parcă era datoria lor nescrisă să te gireze, să te introducă. Și nu numai el. Și Dinică. Și Victor Rebengiuc. Asta a fost enormul meu noroc că m-au girat, m-au acceptat între ei. Și am trăit între ei, domnule. Dacă izbutesc să fiu sănătos mai mulți ani de zile, de aici înainte, trebuie să scriu, pentru că n-a fost nimeni acolo altcineva, decât noi, și nu consemnează. Ori eu pot să fac treaba asta”, a mai spus Diaconu.