Redactia.ro
Home » Știri » Toți trebuie să facă asta din ianuarie 2023. Este obligatoriu și e risc de dosar penal

Toți trebuie să facă asta din ianuarie 2023. Este obligatoriu și e risc de dosar penal

Schimbări importante pentru proprietarii care au imobile date în chirie! Ei trebuie să se supună regulilor intrate în vigoare la început anului 2023. În caz contrar, vor avea probleme cu Fiscul și riscă dosar penal.

Contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF

Gata cu ilegalitatea! Toți românii care vor să-și închirieze proprietățile de la 1 ianuarie 2023 vor fi nevoiți să încheie contracte de închiriere cu chiriașii lor și să le declare la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Pentru acest lucru au la dispoziție 30 de zile maxim.

Cei care au în derulare contracte de închiriere sunt așteptați în termen de 90 de zile pentru a-și înregistra contractele la ANAF. În caz contrar, proprietarii riscă dosar penal.

Potrivit Fiscului, această măsură era necesară, dat fiind faptul că la începutul anului 2022 s-a înregistrat o scădere de 25% a contractelor de închiriere spre deosebire de începutul anului 2021.

Se mărește impozitivul pentru chirii

Important de știut e și că proprietarii vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar anul acesta pentru impozitul din chirii. De la 1 ianuarie 2023 se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut. Mai exact, nu se va mai plăti un impozit de 6%, ci de 10% la suma de pe contracte.

Asta ar putea însemna că proprietarii să crească chiriile pentru a nu resimți plata impozitului de 10%. De altfel, chiriile au crescut în 2022 cu valori cuprinse între 13 și 28% față de anul precedent.

De menționat că apar noi plafoane în funcție de care se vor calcula contribuțiile. Cele 3 plafoane în funcție de care vor fi plătite contribuțiile sunt de 6, 12 și 24 de salarii minime. Acestea se iau în calcul începând cu veniturile anului 2023, deci veți plăti contribuțiile în 2024 la nivelul plafoanelor salariului minim care va fi atunci.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: