Redactia.ro
Home » Știri » Totul despre noul buletin. Va fi mai mic, mai sigur și va elimina cozile de la ghișeu

Totul despre noul buletin. Va fi mai mic, mai sigur și va elimina cozile de la ghișeu

buletin

Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică un proiect ce modifică semnificativ modul în care sunt emise și folosite cărțile de identitate. 

Este, de fapt, o reformă ce se vrea în linie cu standardele de la nivelul Uniunii Europene. Noile reglementări ar urma să intre în vigoare din 2021. Fără noile documente nu se va mai putea călători în fața țării.

Iată tot ce trebuie să știi despre noile cărți de identitate!

Acte de identitate emise de la 12 ani

Probabil cea mai importantă modificare se referă la vârsta de la care unui român i se eliberează actul de identitate. Aceasta ar urma să scadă – de la 14 ani la 12. De asemenea, actul de identitate se poate elibera chiar și înainte de împlinirea acestei vârste, opțional. Așadar, doar dacă părinții sau reprezentanții legali doresc acest lucru.

Noile acte de identitate urmează să beneficieze de elemente de securitate sporită. Vei fi, așadar, mai protejat împotriva falsurilor. Ți se va permite, de asemenea, să accesezi servicii ale administraţiei publice fără să fie nevoie să te mai prezinți la ghișeu.

Vor fi folosite în calitate de card de sănătate

Un alt aspect important: noile cărți de identitate vor putea fi folosite și în calitate de carduri de sănătate.

MAI precizează că noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate şi, în aceste condiţii, va asigura „funcţionalitatea de card de sănătate”.

Va conține un cip electronic

Important de precizat că, vrând-nevrând, trebuie să-ți schimbi buletinul vechi cu cel noi, care conține un cip. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a insistat că acele cărți de identitate fără cip nu vor putea fi folosite începând cu anul viitor de cetăţenii români pentru a ieşi din ţară.

„Se va crea și posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip. Cartea simplă de identitate nu va conţine cip sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate. Acest tip de carte fără cip nu va putea fi folosit de anul viitor pentru a ieşi din ţară”, spune Marcel Vela, ministru de Interne.

Va elimina cozile la ghișeu

O altă prevedere importantă se referă la interacțiunea cu instituțiile statului. Noile acte de identitate îți vor permite, indiferent dacă te afli în România sau în străinătate, să rezolvi online orice problemă cu autorităţile administraţiei publice şi să soliciți prestarea de servicii publice. Pentru asta vom avea însă nevoie de un cititor de card care costă aproximativ 10 euro.

Noua carte de identitate va costa aproximativ 15 euro. Aceasta va putea fi eliberată la expirarea actualelor documente de identitate sau la cerere, după 3 august 2021.

sursa: mediafax.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: