Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții de Paște care nu știai că există. De ce se schimbă data în fiecare an

Tradiții de Paște care nu știai că există. De ce se schimbă data în fiecare an

GALERIE FOTO (3) Tradiții de Paște care nu știai că există.

Tradiții de Paște care nu știai că există. Mai sunt câteva zile până la Paște, iar gospodinele deja s-au ocupat de prepararea bunătăților pe care le vor pune pe masa în ziua de Învierea Domnului. Cu toate astea, sunt câteva tradiții și obiceiuri în zilele Pascale pe care lumea nu prea le cunoaște.

Tradiții de Paște care nu știai că există. De ce se schimbă data în fiecare an

Tradiții de Paște care nu știai că există. Duminică, creștin ortodocșii vor sărbători Învierea Domnului, iar pentru asta, femeile s-au ocupat cu atenție de prepararea măncărilor tradiționale în această perioadă. Dincolo de vopsitul ouălelor, taina împărtășanie, postul și primenirea casei, există câteva tradiții care au loc în zilele de Paște, dar pe care oamenii nu le știau.

Tradiții neștiute de Paște în Maramureș

În zilele de Paște, o atmosferă superbă are loc în zonele din Maramureș, de la Borșa către Baia și Botiza, către Sighet și Ieud sau mai departe. Aici are loc un obicei străvechi. Acesta cere ca fiecare creștin să împrestrițeze ouăle doar în Joia Mare, să le ducă la biserică pentru a fi sfințite de preot și apoi se îngroapă unul dintre ouă, vopsit în roșu, în spatele casei pentru a arunca astfel toate relele și necazurile din trecut.

Oua pestrite Maramures

Rila, Bulgaria. Tradiție surprinzătoare de Paște

De asemenea, un alt obicei surprinzător de Paște are loc în Rila, Bulgaria. Între lacuri apline și într-un peisaj sălbatic, la mănăstrirea Rila, centrul ortodoxiei bulgare dar și unul dintre cele mai importante mare complexuri monahale din Europa Răsăriteană, se păstreză o tradiție ce se respectă de mai bine de 2.000 de ani. Obiceiul cere ca de acum, de Paști, tinerele bulgăroaice din satul Rila să dea și primul lor examen gastronomic, pregătind babka, o specialitate savuroasă ce se prepară doar aici, un fel de plăcinte îmbibate în miere și zahăr.

Ouăle de post în Bucovina

În Bucovina, tradițiile sunt păstrate de secole în mănăstirile medievale pictate. Una dintre cele mai cunoscute din zonă, cu care localnicii explică înroșirea ouălelor, are loc dinaintea Paștelui. Oamenii pun ouăle fierte și vopsite la păstrare, pentru a le deosebi de cele ouate înaintea perioadei de post.

Traditii de Paste, Bucovina

De ce se sărbătorește Pastele la date diferite

Sărbătoarea Paștelui a fost prăznuit de la început în întreaga lume creștină. Cu toate astea, au existat deosebiri regionale în ceea ce privește data și modul sărbătoririi. În primele secole, creștinii din părțile Siriei și Asiei Mici, sărbătoreau Paștele Crucii la 14 Nisan, apoi Paștele Învierii la 16 Nisan. Alți iudaizanți de prin zonele Antiohiei sărbătoreau Paștele duminica, dar cu grija ca acea zi să cadă întotdeauna în cadrul săptămânii azimilor iudaice. Aceste diferențe cu privire la serbarea Pastelui au creat numeroase controverse și dezbinări în unele Biserici.

Pentru a se realiza o uniformizare a sărbătorii pascale, în cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a hotărât ca Paștele să se serbeze întotdeauna duminică. Această duminică va avea loc imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. De asemenea, sinodul de la Niceea a stabilit ca data Paștelui din fiecare an să fie calculat de către Patriarhul din Alexandria, iar acesta o va comunica la rândul lui, la momentul potrivit și celorlalte Biserici creștine.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: