Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce este bine să faci și ce nu în ziua de duminică

Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce este bine să faci și ce nu în ziua de duminică

Tradiții și obiceiuri de Florii.

Floriile sunt sărbătorite de creștini în fiecare an cu o săptămână înainte de Paște. În acest an, Floriile au loc pe data de 25 aprilie. Iată ce tradiții și obiceiuri au loc în ziua aceasta.

Tradiții și obiceiuri de Florii, în 2021

Floriile marchează intrarea Domnului în Ierusalim, când am fost întâmpinat de creștini cu ramuri de măslin și de finic de mii de oameni. Este una dintre cele mai mari sărbători din an,  fiind singura dată când o Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca un adevărat împărat. Salcia de Florii trebuie dusă la biserică pentru a fi sfințită de către preot și apoi ea se aduce acasă.

„Din antichitate până azi, s-a instituit obiceiul aducerii în biserici a ramurilor de finic (palmier), apoi, în zonele temperate, de salcie și purtarea lor în mâini, asemenea ramurilor de palmier și de măslin cu care ni se spune că Iisus Hristos a fost întâmpinat de mulțimi atunci când a intrat în Ierusalim pe măgar (animal al păcii).

Ramurile de finic, considerate simbol al veșniciei de vechii egipteni, deveniseră deja cu secole înainte de Hristos un simbol al (Zeiței) victoriei în lumea greco-romană. Deja în teologia creștină timpurie, ele puteau simboliza, de asemenea, victoria spiritului asupra trupului. Fundamental însă, purtarea ramurilor în triumf reprezintă credința că, prin Învierea Sa din morți la finalul Patimilor (ca și prin învierea lui Lazăr, sărbătorită în ziua precedentă, numită Sâmbăta lui Lazăr), moartea a fost „înfrântă”, și oamenii au obținut accesul la viața veșnică întru Dumnezeu”, a explicat teologul Dragoş Mîrşanu.

Ce este absolut interzis să faci de Florii

În scrierile sfinte se povestește cum oamenii țineau ramurile de măslin și finic, dar ele nu se găsesc în România așa că salcia le înlocuiește pe acestea. O legendă arată că salcia ar fi făcut o punte pentru Maica Domnului peste umplu ajutând-o să-și continuie drumul. Iar drept mulțumire, Fecioara Maria acordat salciei o sfințenie aparte.

Creștinii aduc acasă crenguțele de salcie simțit de preot și le pun la icoane să-i păzească pe toți cei ai casei. Alții pun crenguțele de salcie la ușa de la intrare să le protejeze locuința sau le pun la mijloc, fiind convinși ca alungă durerea.

Fetele mari pun crenguțele de salcie sub pernă, fiindcă există credința că ele vor deveni mai frumoase și își vor găsi alesul în acest an. Ramurile de salcie se pun și la pomii fructiferi și la vii, ca ele să rodească mai mult sau la stupi pentru a fi binecuvântate albinele.

 De Florii este dezlegare la pește așa că nu trebuie să ne lipsească lucru din meniu. Se mai spune că nu trebuie să te speli pe cap, pentru că vrei albi înainte de vreme. De asemenea, tradiția mai arată că cine se împărtășește de Florii are șanse mari să i să se îndeplinească orice dorință are în gând. În popor, se mai spune că de Florii este bine ca hainele să fie aerisită să te primenească obiectele din casă și fetele să-și scoată zestrea afară din casă .

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: