Redactia.ro
Home » Stil de viață » Tradiții și obiceiuri de Florii. De ce se mănâncă pește în această zi

Tradiții și obiceiuri de Florii. De ce se mănâncă pește în această zi

De ce consuma peste de Florii

Creștinii ortodocși sărbătoresc, duminică, 25 aprilie, Floriile. Această sărbătoare semnifică intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Totodată, foarte mulți români cu nume de flori își serbează astăzi onomastica și trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri. Unul dintre obiceiuri este dezlegarea la pește în această perioadă a postului Paștelui. Iată ce semnfică acest lucru.

Tradiții și obiceiuri de Florii. De ce se mănâncă pește în această zi

Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele mai importante de dinaintea Paștelui. Floriile reprezintă momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, unde este întâmpinat cu flori și ramuri de măslin. De asemenea, semnfică și  dezlegarea la pește a românilor care postesc. De altfel, se mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paști. Iată o parte dintre tradițiile și obiceiurile spefice acestei zile.

Creștinii ortodocși își sărbătoresc astăzi, 25 aprilie, ziua de nume. Toți cei cu nume de flori, precum: Florin, Lăcrămioara, Margareta, Florina, Viorica, Viorel, Floarea, primesc urări de ”La mulți ani!”. De Florii este a doua dezlegare la consumul de pește, prima fiind de Buna Vestire. Se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește și de aceea se obișnuiește acest lucru anual. De altfel, din bătrâni se spune că această zi are puteri tămăduitoare, drept urmare, cel care va consuma pește va fi ferit de orice boală.

De ce se iau ramuri de salcie de la biserică

În ziua de Florii, oamenii merg la slujbă. La final li se împarte de către preot câte o ramură de salcie sfințită. Odată ce ajung acasă, oamenii pun această ramură fie pe la porți sau la icoană. Totodată, poate fi pusă și la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. În unele zone, ramurile sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

De ce e bine să te speli pe cap cu apa sfințită de Florii

În unele zone ale țării, femeile se spală cu apă sfințită pe cap. Se fierbe într-un vas busuioc,iar mai apoi te speli cu apa respectivă pentru a-ti crește parul lung, des și strălucitor. Însă, există și zone unde se spune că nu este bine să te speli pe cap de Florii, din cauză că poți albi. În alte zone, fetele nemăritate își pot afla sortitul. Ele pun o oglindă și o camașă sub un păr altoit, cu o seară înainte de Florii. De dimineață, la răsărit, ele pot afla cu ajutorul oglinzii și cămeșei dacă vor avea noroc în dragoste anul acesta. Tot în Duminica Floriilor se scoate la aerisit zestrea fetelor necăsătorite.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: