Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce nu e bine să faci pe 6 august

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce nu e bine să faci pe 6 august

Tradiții și superstiții de Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la față este sărbătorită în fiecare an pe 6 august de toți creștin ortodocșii. Această sărbătoare mai este numită și Obrejanie, și semnifică transformare și schimbare.

Iată ce tradiții și ce superstiții sunt în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce nu e bine să faci pe 6 august

Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos are loc în fiecare an pe 6 august. Această sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie.

Această sărbătoare este privită ca fiind începutul toamnei, fiind socotită zi de hotar pentru vară. Mai exact, din această zi începe să se schimbe vremea și să se răcească.

Denumirea de Obrejanie vine din limba slavonă, care înseamnă transformare și schimbare.

Tradiții și superstiții de Schimbarea la Față a Domnului

În unele zone din România încă se mai păstrează spiritul acestei sărbători. De acest eveniment sunt lefate o serie de obiceiuri, datini și tradiții.

Se spune că în această zi, cerurile se deschid și cei aleși de Dumenzeu pot vedea Porțile Raiului, iar cei care nu vor ține această sărbătoare vor fi uscați și gășbejiți ca florile care se veștejesc.

Totodată, persoanele care spală haine în această zi vor fi mâncați de păduchi și ploșnițe. Femeile însărcinate dacă vor ține această zi, vor naște ușor, iar copiii vor fi sănătoși.

Domnișoarele sunt avertizate cu privire la această zi. Ele nu au voie să se spele pentru a nu le crește părul, iar despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Mai mult, în această zi nu este indicată cearta, iar cei care se roagă să scape de o patimă, vor fi vindecați. În această periodă se sfințesc grădinile, boabele de grâu, recoltele, iar credincioșii duc la biserică roadele pe care le au acasă.

Cei vii nu trebuie să-i uite pe cei intrați în neființă și să facă pomană în amintirea și pentru sufletele acestora. Se spune că începând din această zi, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece în țările calde și insectele se pregătesc să intre în pământ. O veche superstiție prevede că nu este bine să se spele în apele curgătoare de munte și să nu se doarmă afară.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: