Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Românii petrec pe 1 ianuarie de Anul Nou și Sfântul Vasile. Creștin ortodocșii susțin că Sfântul Vasile este primul petrecăreț, în timp ce alții consideră că este apărătorul creștinilor. Sfântul Vasile este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Ce nu e bine să faci în prima zi din an

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile. Românii au sărbătorit Revelionul, iar astăzi, 1 ianuarie aceștia petrec de Sfântul Vasile. Anul Nou începe, la 1 ianuarie, cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, iar tradiția spune că în această zi se înnoiesc toate lucrurile, de aceea, oamenii ar trebui să-și pună o dorință, pentru a le merge bine tot anul. Potrivit legendei populare, Sfântul Vasile l-a rugat pe Dumnezeu să-i mai dea o zi, iar Domnul i-a dat prima zi din an. Plin de bucurie, Sfântul Vasile a luat un clopoțel, i-a legat o crenguță la toartă și a urcat la Domnul să-i ureze lucruri bune.

Conforma calendarului ortodox, Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 și 379, în perioada împăratului Constantin. Acesta s-a născut la Cezareea Capadochiei din părinți extrem de credincioși și bogați, Emilia și Vasile. Sfântul Vasile a fost iubitor de carte, îmbogățindu-și cunoștințele învățănd în școlile din Cezareea, Bizanț și Atena. La cea din urmă l-a cunoscut pe Sfântuș Grigorie de Nazians, cu care a legat o prietenie strânsă. În 370 a fost urcat la rangul de arhiepiscop al Cezareei, în timp ce biserica întâmpina vremuri grele. De asemenea, acesta este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri și spitale pentru săraci, o leprozerie și un așezământ pentru recuperarea prostituatelor. Acesta a murit în ziua de 1 ianuarie 379, la vârsta de 49 de ani, intrând în istoria creștină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile

1 ianuarie reprezintă un moment de cumpănă, care poate interpretat în sensul dorit de fiecare, pe de altă altă parte, poate fi o zi fastă prin excelență. Cele mai importante texte magice rostite în prima zi de an, sunt “Semanatul”, “Plugusorul”, “Plugul cel Mare” si “Vasilica”. Țiganii au obiceiul de a colinda de Sfântul Vasile cu o căpățână de porc, împodobită cu panglici și margele, iar această tradiție se numește “Colindul cu Vasilica”. După ce colindul se termină, ceata se strânge la o cârciumă pentru a chefui. Aceștia se despart, dezgptind capul de porc și fiecare își ia ce a pus, iar din ea face un prânz, pentru ca obiceiul să fie închis pentru anul precedent.

În Mehedinți, părinții vin cu copiii la moasa, aducând plocon. Moașa se pregătește cu colaci împodobiți cu bani, iar copiii se închină de trei ori și sunt ridicați la grinda casei, urându-le: “Bine-au venit nepotii! Ca la ziua de azi, la anul si la multi ani! Sa creasca si sa traiasca, cu norocul sa se hraneasca!”. Un al obicei este cel al Dezlegării Anului. Se dezleagă anul și rodul colindând pe ulițe, iar vacarmul pe care-l fac cu bicele, buciumele și oalele au ca scop înlăturarea spiritelor rele. Se spune că dacă dormi de Sfântul Vasile, riști să fii leneș tot anul. De asemenea, în această zi este păcat să speli sau să faci curățenie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: