Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și superstiții de 1 Mai. Ce trebuie să respecte românii de Ziua Muncii

Tradiții și superstiții de 1 Mai. Ce trebuie să respecte românii de Ziua Muncii

ziua muncii

După tradițiile de Paște, ziua de 1 mai vine cu alte obiceiuri ce trebuie respectate de români. Ziua Internațională a Muncii vine cu o mulțime de tradiții și superstiții. În afară de faptul că este zi liberă legală, există anumite obiceiuri care trebuie respectate de români. Luna mai debutează cu „Ziua de Armindeni”. Zi care se serbează pentru odihna pământului. 

1 Mai sau Ziua de Armindeni

La 1 Mai românii sărbătoresc „Armindenul”, simbol al vegetației care proteja recoltele și animalele. În tradiția populară, acestei zile i se mai spune și „Ziua Pelinului” sau „Ziua Bețivilor” și semnifică începutul verii.

Armindenul se serbează pentru rodul pământului. Odihna pământului înseamnă să nu bată grindina, să nu fie dăunători, să fie vitele sănătoase și vinul bun. De asemenea, acesta trebuie să rodească, iar oamenii să fie sănătoși. În plus, în această zi, românii vor face petreceri la iarbă verde, unde se mănâncă miel, caș și se bea vin roșu cu pelin.

Ce trebuie să respecte românii de Ziua Muncii

Dis de dimineață, oamenii trebuie să se spele cu rouă pe faţă pentru că aceasta simbolizează belşugul, bogăţia şi sănătatea. Ritualul trebuie făcut în primele trei zile din luna mai. Armindenul este considerat protectorul vegetaţiei, al animalelor, al holdelor semănate, viilor şi livezilor, precum şi al oamenilor. La sate, fiecare gospodar îşi va împodobi porţile cu ramuri verzi pentru bunastare. În funcţie de regiunea ţării,

Armindenul este cunoscută sub diverse denumiri – Ziua Pelinului, Ziua Beţivului, Maiul, Băui sau Păui. Acestea au la bază anumite practici ritualice sau aspecte inspirate din natură. Numele de Armindeni provine de la cuvântul de origine slavă ierminden, care înseamnă ziua Sfântului Ieremia. În trecut, ziua de Armindeni era respectată cu sfinţenie, „pentru a fi sănătoşi tot anul”. În această zi nu se lucrează nici acasă, nici la câmp pentru ca recoltele să fie ferite de furtuni şi grindină.

Tradiții și superstiții de 1 Mai

Obiceiurile şi tradiţiile legate de Armindeni diferă de la o zonă a ţării la alta, potrivit etnologului Dan Ravaru. În Transilvania şi Banat ţăranii înfing în pământ un copac în faţa caselor unde sunt fete de măritat. Crengile acestuia sunt tăiate până la vârf, ele se veştejesc, dar trunchiul uscat rămâne pe loc până la următoarea recoltă. Din lemnul lui se face apoi un foc în cuptor pentru coacerea pâinii din noua recoltă. Fiecare familie împodobeşte intrările caselor cu crengi verzi. Atât copacul, cât şi crengile se numesc Arminden.

„În Moldova şi Muntenia, de Armindeni se merge la iarbă verde, se frige carne de miel, se bea vin roşu cu pelin, întrucât se crede că acesta înnoieşte sângele şi vor fi sănătoşi tot anul. La petrecere sunt aduşi lăutari, se fac urări reciproce şi rostogoliri prin iarbă, peste tot domneşte o atmosferă de veselie, de bună dispoziţie. La întoarcerea acasă se aduce pelin şi liliac”, a declarat etnologul vasluian Dan Ravaru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: