Redactia.ro
Home » Home » Tradiții și superstiții de Vinerea Albă. Ce nu ai voie să faci azi, 15 martie

Tradiții și superstiții de Vinerea Albă. Ce nu ai voie să faci azi, 15 martie

GALERIE FOTO (2)

Înaintea începerii Postului Mare, în săptămâna cunoscută sub numele de „Săptămâna Albă”, tradițiile și superstițiile strămoșești prind viață în casele românilor. Această perioadă pregătește sufletele pentru postul solemn ce urmează și aduce cu sine o serie de obiceiuri menite să aducă bunăstarea și puritatea în viața fiecăruia.

Ce nu ai voie să faci azi, 15 martie

În Vinerea Albă, o zi deosebit de importantă înaintea Postului Mare, strămoșii noștri respectau cu strictețe anumite tradiții pentru a se asigura de noroc și binecuvântare în anul ce urma:

  • Se spune că în această zi, este de evitat spălarea părului pentru a preveni încărunțirea prematură. De asemenea, se credea că spălarea feței atrage ghinionul, așa că cei mai superstițioși evitau să facă acest lucru. Dacă era absolut necesar să se spele pe față, oamenii foloseau apă în care se punea o bucată de brânză, încredințându-se că astfel își vor păstra norocul.
  • Bărbații se feresc de munci grele pentru a evita orice accidentări, iar femeile evitau activitățile casnice care implica cusutul sau spălatul cămășilor bărbătești, pentru a asigura o viață lipsită de probleme și suferințe.
  • În semn de generozitate și speranță pentru un an plin de belșug, fetele ofereau colaci și brânză celor nevoiași din comunitate.
  • Fetele necăsătorite erau sfătuite să nu măture în această zi, pentru a nu îndepărta șansele de a-și găsi un soț bun.
  • Renovările casei și mutarea în alte locuințe erau evitate, pentru a nu atrage ghinionul.

Aceste tradiții și superstiții reprezintă o parte din moștenirea culturală a poporului român și aduc aminte de respectul și încrederea în trecutul și învățăturile strămoșilor noștri.

Cu apropierea Postului Mare, credincioșii se pregătesc să intre într-o perioadă de abstinență și introspecție, dedicată curățirii sufletului și pregătirii pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini