Redactia.ro
Home » Știri » Tragedia de la Cernobîl. Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear. Raport confidențial, desecretizat de CIA

Tragedia de la Cernobîl. Ce a făcut Nicolae Ceaușescu după accidentul nuclear. Raport confidențial, desecretizat de CIA

ceausescu

Explozia de la Cernobîl rămâne în continuare cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Deși a ucis puțini oameni, urmările tragediei din 26 aprilie 1986 sunt uriașe, efectele radiațiilor resimțindu-se și în zilele noastre.

Dezastrul a avut loc în urmă cu 36 de ani, pe teritoriul actualei Ucraine, pe atunci în componența Uniunii Sovietice. În dimineața zilei de 26 aprilie 1986, reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat. În urma deflagrației, 50 de tone de combustibil nuclear a fost aruncat în atmosferă, afectând instantaneu orice ființă din perimetrul reactorului.

În prima zi a lunii mai 1986, când românii sărbătoreau Ziua Muncii, norul radioactiv de la Cernobîl ajungea deasupra României, unde a rămas nouă zile. Mii de oameni, în special copii, au fost marcaţi pentru toată viaţa, potrivit Mediafax.

Regimul Ceaușescu a mințit populația

Autorităţile comuniste de la București ar fi aflat de accident abia la cinci zile de la producerea exploziei. Fapt confirmat şi de o stenogramă din şedinţa Comitetului Central al Partidului Comunist Român din 1 mai 1986. La şedinţă, Nicolae Ceauşescu şi cei din conducerea comunistă recunoşteau că nu știau detaliile catastrofei. Iar regimul a ales să spună parţial populației adevărul despre cele petrecute.

Central Intelligence Agency (CIA) a desecretizat recent un raport confidențial legat de situația României după accidentul nuclear de la Cernobîl. Mesajul a fost redactat de un angajat al Ambasadei SUA la București și este adresat secretariatului de stat de la Washington.

Din document reiese că Bucureștiul a făcut un apel urgent către guvernul american, în dorința de beneficia de expertiza unor specialiști care să implementeze măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare, după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986), notează fanatik.ro.

Comuniștii au cerut SUA măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare

Potrivit raportului,  „ministrul de externe Văduva a solicitat o întâlnire urgentă pentru data de 1 mai, în absența ambasadorului care se află într-o vacanță, în România. Ioan Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie a condus întâlnirea împreună cu ministrul de externe. Marin Ivașcu, vicepreședintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, s-a alăturat discuției mai târziu. Răceanu (MFA) a fost, de asemenea, prezent. Ursu a anunțat că ambasada a fost informată despre nivelul radiațiilor din 30 aprilie și și-a exprimat aprecierea pentru interesul nostru.”

Președintele Ceaușescu a condus o întâlnire pentru a lua la cunoștință rezultatele, la care Ursu a participat în calitatea sa oficială dar și ca fizician. Conducerea a decis înființarea unui grup de partid/stat, condus de academiciana Elena Ceaușescu, pentru implementarea măsurilor necesare pentru protejarea populației. Conducerea statului a pus la dispoziția Statelor Unite, în deplină încredere, ”cheia” de măsurare a nivelului de radiații către Statele Unite, și a solicitat asistență din partea specialiștilor noștri, care să evalueze situația în România, se mai arată în referat

„Se pare că Gorbaciov nu a fost informat deloc de către sovietici, și nu credem că URSS va fi în situația de a oferi expertiză. Avem o oportunitate unică de avea o contribuție umanitară și științifică ce va fi apreciată la cel mai înalt nivel. Informațiile oferite de partea română ar fi foarte valoroase și pentru noi. În acest timp, ar trebui să respectăm dorința lui Gorbaciov de a nu stârni panică și nu-i ofensa pe sovietici – ne putem aștepta la un impact pozitiv a nivelul percepției românilor obișnuiți, odată ce vor afla că Statele Unite au oferit un ajutor prompt”, se arată în referat, conform Fanatik.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: