La începutul acestei săptămâni, Tribunalul București a luat o decizie importantă în cazul lui Maricel Păcuraru, anulând condamnarea la închisoare din dosarul Poștei Române. Această hotărâre, deși nu este definitivă și poate fi atacată de procurori în termen de trei zile, reprezintă un moment semnificativ în justiția din România.
Păcuraru a executat deja peste doi ani de detenție, fiind eliberat condiționat în 2017, dar acum instanța a stabilit că infracțiunea pentru care a fost condamnat a fost dezincriminată.
Dezincriminarea abuzului în serviciu și anularea condamnării
Maricel Păcuraru a fost condamnat definitiv în 2014 la 4 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, în dosarul Poștei Române. Acesta, împreună cu Mihai Toader, fostul director general al Poștei Române, a fost găsit vinovat pentru un prejudiciu de peste 14 milioane de lei.
În anul 2016, Curtea Constituțională a României a dezincriminat abuzul în serviciu în cazul încălcării legislației secundare, ceea ce a avut un impact direct asupra cazului lui Păcuraru. În urma acestei modificări, patronul Realitatea Plus a cerut Tribunalului București să-i anuleze condamnarea, invocând faptul că faptele pentru care a fost judecat au fost dezincriminate.
„Constată dezincriminate faptele pentru care s-a dispus condamnarea contestatorului Păcuraru Marcel la o pedeapsă de 4 ani închisoare sub aspectul infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată”, se arată în decizia instanței.
Astfel, instanța a anulat condamnarea pentru abuzul în serviciu și a stabilit că acuzațiile de spălare de bani nu mai sunt valabile, având în vedere dezincriminarea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
Consecințele deciziei și reacțiile familiei Păcuraru
Decizia Tribunalului București a avut un impact emoțional asupra familiei Păcuraru. Fiica acestuia, Ana Maria Păcuraru, a avut o reacție emoționantă în direct la postul Realitatea Plus.
În timpul unei emisiuni, aceasta a declarat că hotărârea instanței este o „victorie împotriva Statului Paralel”.
„Cu decizia de azi, vă spunem că am învins Statul Paralel pentru că altfel nu era posibilă această decizie scrisă pe hârtie. (…) Noi nu ne lăsăm bătuţi! Iată că am avut noroc să ni se alăture Anca Alexandrescu şi să fie ca o soră mai mare pentru mine şi să fie totodată şi copilul adoptat de tatăl meu pentru că această luptă nu era posibilă fără ea şi această decizie sunt sigură că nu era posibilă fără ea.
Pentru că ea şi-a încasat toate duşmăniile, înjurăturile, toată răutatea – prima oară ea le-a simţit. A fost un tampon către noi toţi. Aşa că vouă să vă fie ruşine! Noi, la Realitatea Plus, nu ne oprim! Vom lupta în continuare”, a afirmat fiica lui Maricel Păcuraru.
Aceasta a subliniat sprijinul pe care l-a primit de la Anca Alexandrescu și a menționat dificultățile prin care au trecut pentru a ajunge la această victorie.
De asemenea, instanța a ridicat sechestrul pe averea lui Păcuraru, care fusese instituit pentru recuperarea prejudiciului de peste 14 milioane de lei. Cu toate acestea, decizia Tribunalului București nu este definitivă, iar procurorii au posibilitatea de a o contesta. În cazul în care hotărârea rămâne valabilă, Păcuraru va fi complet exonerat de pedeapsa aplicată anterior.
Decizia de miercuri ridică întrebări importante cu privire la modul în care schimbările legislative pot influența cazurile de corupție din România și cum impactează justiția hotărârile anterioare. Rămâne de văzut cum se va desfășura acest caz în instanțele superioare și ce implicații va avea pentru imaginea publică a celor implicați.