Țuica fiartă cu piper combate răceala și nu numai! Iată ce efecte benefice mai are și cât de bine ne face este dacă o consumăm cu moderație. O rețetă prin care puteți să o preparați folosind inclusiv mere.
Țuica fiartă cu piper. Combate răceala și nu numai: ce efecte benefice mai are
Românii de la țară și nu numai consumă țuică fiartă, în care pun puțin piper, dar și puțin zahăr, de obicei. E bună pentru răceală și gripă, folosită chiar și pe post de soluție pentru frecție, dar mai are beneficii mai puțin știute dacă este consumată cu moderație, bineînțeles. Alcoolul în exces n-a făcut niciodată bine nimănui.
Vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plămâni, permițând o mai bună oxigenare a sângelui. Decongestionarea pulmonară astfel obținută scade riscul de pneumonie, conform sfatnaturist.ro.
Tot țuica fiartă ajută la prevenirea arterosclerozei și a infarctului miocardic și este recomandată și in cazul anemiilor, în cantități de cel mult 30ml/zi. Un alt efect e acela ca are proprietatea de a curăța depunerile de colesterol de pe artere și nu în ultimul rând, puțină țuică fiartă din când în când ajută ficatul și bila, pentru că are o serie de vitamine (vitaminele A, C, B și D) care nu se degradeaza prin fierbere și care au o acțiune benefică, de regenerare, asupra ficatului.
Rețetă țuică fiartă cu piper
Ingrediente:
– 150 ml țuică
– 6-7 boabe de piper negru
– o linguriță de miere / zahăr
– 3-4 cuișoare (opțional)
– un măr, o lămâie sau scorțișoară (opțional)
Pusă într-un ibric/oală mică, țuica se condimentează cu boabe de piper negru și cuișoare. Se lasă la fiert la foc mic si se adaugă o linguriță de miere de albine / zahăr. Se amestecă până se dizolvă complet. Țuica se ia de pe foc de indata ce începe sa dea in colocot. Se mai pot adăuga: măr, lămâie, scortișoară, după gust. Bucurați-vă de ea cu niște prieteni, ca să fie și voie bună!
