Redactia.ro
Home » Știri » UE a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19. Sub 10% din populația blocului comunitar s-a vaccinat

UE a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19. Sub 10% din populația blocului comunitar s-a vaccinat

UE a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19

UE a autorizat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19. Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se acuză reciproc de naționalism în privința păstrării a cât mai multor vaccinuri pentru cetățenii lor. UE a exportat în aceste luni peste 34 de milioane de vaccinuri anti-coronavirus în alte state care nu fac parte din spațiul comunitar, cu toate că în țările europene ritmul de vaccinare înregistrat este foarte lent.

UE a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19. Sub 10% din populația blocului comunitar s-a vaccinat

UE a exportat peste 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19. Comisia Europeană a anunțat că Belgia a autorizat în ultimele șase săptămâni 249 de cereri de export venite din partea a 31 de țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Dintre aceste exporturi, doar unul a fost blocat. Este vorba despre transferul a 250.000 de doze de ser AstraZeneca din Italia spre Australia, iar Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicția de export de vaccinuri anti-covid19.

În ianuarie, UE a creat un mecanism de monitorizare a exporturilor de vaccinuri, după o dispută cu producătorul britanico-suedez, acuzat că nu respectă regulile contractuale. Astfel, mecanismul permite autorităților naționale, în consultare cu Comisia Europeană să blocheze exporturi spre țări în afara Uniunii Europene, dacă blocul comunitar consideră că o compania nu a respectat obligațiile contractuale. În urmă cu puțin timp, mecanismul de control al exporturilor vaccinurilor împotriva coronavirusului a fost prelungit de UE.

Dintre statele non-UE care au primit vaccinuri din partea Uniunii Europene, Marea Britanie a primit cele mai multe doze de vaccin, aproape 9,1 milioane. De asemenea, Canada a primit 3,9 milioane de doze, Mexi, 3,1 milioane de doze, Japonia, 2,7 milioane de vaccin, Arabia Saudită, 1,4 milioane, Hong Kong, 1,3 milioane și Singapore, 1 milion.„Faptul că UE exportă vaccinuri anti-COVID în cantități semnificative este o dovadă a angajării noastre în acest efort de solidaritate globală. Cu toate acestea, nu toate companiile farmaceutice își onorează contractele cu UE, în ciuda faptului că au primit un avans care să le permită să aibă o producție suficientă de doze”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Uniunea Europeană, aspru criticată

Ulterior, UE a fost aspru criticată pentru ritmul lent de vaccinare a propriilor cetățeni, în condițiile în care Bruxelles, Londra și Wanshington se acuză reciproc de protecționism în ceea ce privește păstrarea stocurilor de vaccin pentru cetățeni și blocarea exportării de doze către alte state. „Marea Britanie și SUA au impus o interdicție de export în cazul vaccinurilor produse pe teritoriul lor”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. Acuzațiile de nationalism la adresa Uniunii Europene s-au intensificat după blocarea de Italia a dozelor de vaccin AstraZeneca destinat Australiei.

Potrivit OurWorldinData, mai puțin de 10% din populația Europei s-au vaccinat până în prezent cu cel puțin o doză, comparativ cu Marea Britanie, 35% și SUA, 29%. În luna ianuarie AstraZeneca și Pfizer au anunțat reducerea livrărilor de vaccinuri anti-COVID19, iar Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri livrate în unele țări din UE, inclusiv România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: