Redactia.ro
Home » Știri » UE solicită reducerea cu 15% a consumului de gaze până la primăvară

UE solicită reducerea cu 15% a consumului de gaze până la primăvară

Ursula von der Leyen propune reducerea consumului de gaze cu 15% în țările UE: „În acest fel vom trece sigur peste iarnă”.

„Este un scenariu probabil acela că ar putea avea loc o întrerupere totală a furnizării de gaz rusesc, ceea ce ar afecta întreaga Uniune Europeană”, a declarat ea.

 

Miercuri, Bruxelles-ul a cerut celor 27 de state membre să reducă în mod voluntar cererea de gaze naturale cu 15%. Perioada necesară preconizată este pentru următoarele opt luni. Prin economisirea gazelor se va putea compensa scăderea livrărilor rusești. Se dorește să se prevadă reduceri obligatorii în caz de urgență.

Planul dezvăluit de Comisia Europeană, care va fi discutat de statele membre, prevede ca fiecare țară să „facă tot posibilul” pentru a-și reduce consumul național de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023, comparativ cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă.

Bruxelles-ul propune, de asemenea, un mecanism care să stabilească „obiective obligatorii de reducere a cererii” pentru UE-27 în cazul unui „risc substanțial de penurie gravă”, arată hotnews.ro

Propunerea ar permite Bruxelles-ului să facă obligatorie atingerea acestui obiectiv în caz de urgență. În ceea ce privește aprovizionarea – dacă UE declară un risc substanțial de penurie gravă de gaze.

Propunerea va fi dezbătută vineri

Regulamentul are nevoie de aprobarea unei majorități calificate a țărilor UE. Diplomații din țările UE urmează să o discute vineri. Scopul este de a o aproba în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei din țările membre. Aceasta va avea loc la 26 iulie.

”Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările UE.”, a subliniat von der Leyen pe Twitter într-o postare intitulată: „Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”

 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: