Redactia.ro
Home » Știri » Maia Sandu, realeasă în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Cât a contat diaspora din România

Maia Sandu, realeasă în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Cât a contat diaspora din România

Maia Sandu trage un semnal de alarmă! Republica Moldova a devenit principala țintă a Rusiei: "Planul de a întreprinde acțiuni subversive"

Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova reprezintă un moment istoric și plin de semnificații profunde pentru viitorul acestei țări. Cu un scor de peste 55% din totalul voturilor, Sandu a fost realeasă în funcția de președinte, devenind primul politician moldovean care obține două mandate succesive. Acest rezultat vine într-un context internațional delicat, fiind considerat de analiști o palmă dată Rusiei, care și-a manifestat deschis influența și intențiile asupra regiunii. Cu toate acestea, poporul moldovean a arătat că este hotărât să își păstreze cursul pro-european și să susțină valorile democratice.

Maia Sandu, realeasă președinte

Un element esențial care a influențat acest rezultat a fost diaspora moldovenească. Aproximativ 83% dintre moldovenii care au votat în afara țării au ales să sprijine candidatura Maiei Sandu, confirmând astfel dorința lor pentru un viitor european. Prezența record în diaspora, cu peste 320.000 de voturi, dintre care 30.000 venite din România, a demonstrat mobilizarea extraordinară a comunității moldovenești din afara granițelor țării.

Maia Sandu a recunoscut și a mulțumit diasporei într-un discurs emoționant: „Diaspora, eşti uimitoare! Ne a mai dat astăzi o lecţie din care fiecare trebuie să tragem învăţăminte”, a declarat Maia Sandu.

Această mobilizare masivă arată nu doar atașamentul față de democrație, ci și importanța contribuției pe care diaspora o are în deciziile politice și economice ale țării.

„Moldova, eşti o învingătoare! Aţi oferit o lecţie de democraţie demnă de manualele de istorie. Azi voi ati salvat Moldova”, a declarat Maia Sandu. Cu peste 55% dintre voturi, Maia Sandu şi-a asigurat al doilea mandat în fruntea Republicii Moldova. La 10 procente diferenţă, victoria a fost totuşi pe muchie de cuţit. Şi asta pentru că majoritatea alegătorilor din ţară, 51%, l-au preferat pe rivalul ei, Aleksandr Stoianoglo, considerat apropiat al Rusiei. „Stimați compatrioți, susţinători şi prieteni. Astăzi,  Moldova a vorbit prin voi, oamenii ei. Votul vostru a șters granițele dintre orașe și sate, nord şi sud, est şi vest. Vă mulţumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energie, implicare”, a declarat Alexandr Stoianoglo, potrivit observatornews.ro. 

Prezența la vot: un semnal al implicării cetățenilor

Prezența la urne în cel de-al doilea tur de scrutin a fost remarcabilă, cu peste 1.700.000 de alegători participând la procesul electoral. Acest număr a marcat o creștere semnificativă față de primul tur, cu o prezență de peste 54%. Alegerile nu au fost lipsite de tensiuni și incidente, inclusiv amenințări cu bombă pe podul peste Nistru și acuzații de cumpărare de voturi. Totuși, nici aceste evenimente nu au reușit să descurajeze poporul moldovean să-și exercite dreptul la vot.

De la stânga Nistrului până la marile orașe și sate, moldovenii au arătat că își doresc o conducere care să-i ghideze pe un drum pro-european și să susțină reformele democratice. Rivalii politici, printre care Aleksandr Stoianoglo, care a obținut 51% din voturile din țară și a fost văzut ca un apropiat al Rusiei, au pierdut teren în fața unui val de susținere din afara granițelor.

Reacții internaționale și semnificația regională

Rezultatul alegerilor a fost primit cu entuziasm în întreaga Europă, liderii politici transmițând felicitări Maiei Sandu și poporului moldovean. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost printre primii care au adresat un mesaj de susținere, subliniind victoria democrației: „Democrația a triumfat asupra oricăror intervenții și manevre. Franța va continua să stea alături de Moldova pe drumul său european.” Același sprijin a venit și din partea președintelui american Joe Biden, subliniind importanța menținerii stabilității și parcursului pro-occidental al Moldovei.

În același timp, forțele proruse din Republica Moldova, reprezentate de fostul președinte Igor Dodon și oligarhul Ilan Șor, au contestat public rezultatele alegerilor și au anunțat că vor iniția proceduri legale pentru a le invalida. Aceste acțiuni subliniază în continuare diviziunea din societatea moldovenească și influența externă pe care Rusia încearcă să o exercite în regiune.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: