Redactia.ro
Home » Știri » Un gaz extrem de periculos a fost descoperit în școli și grădinițe. Ce au transmis cercetătorii de la Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Un gaz extrem de periculos a fost descoperit în școli și grădinițe. Ce au transmis cercetătorii de la Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Alertă în România! Radonul, un gaz radioactiv, descoperit în 25% din școlile și grădinițele din țară, conform cercetătorilor de la Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Această descoperire a stârnit îngrijorare în rândul populației, întrucât radonul prezintă un risc major pentru sănătatea elevilor.

Radonul, un gaz extrem de periculos

Radonul, un gaz incolor și fără miros, a fost asociat cu creșterea riscului de cancer pulmonar, fiind considerat la fel de periculos precum fumatul. Organizația Mondială a Sănătății a identificat radonul drept una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la tinerii nefumători.

Concentrația mare de radon, identificată în aproximativ 5.000 de unități de învățământ și clădiri rezidențiale din 25 de județe ale țării, reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. O concentrație de 300 de becquereli pe metrul cub, echivalentul a 16 țigări fumate zilnic, este considerată periculoasă.

Specialiștii au emis recomandări pentru protejarea împotriva radonului

Specialiștii au emis recomandări pentru protejarea împotriva radonului, incluzând protejarea fundațiilor clădirilor cu plăci de beton și aerisirea constantă a încăperilor. Aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea expunerii la radon și protejarea sănătății elevilor și a personalului școlar.

Prezența radonului în școli și grădinițe subliniază importanța acțiunilor urgente pentru combaterea acestui fenomen și pentru asigurarea unui mediu sigur și sănătos în instituțiile de învățământ. În contextul testelor nucleare efectuate în timpul Războiului Rece, dispersarea radonului în mediul înconjurător a devenit o preocupare majoră pentru sănătatea publică, iar această descoperire subliniază necesitatea luării unor măsuri eficiente de combatere a acestei probleme.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: