Redactia.ro
Home » Știri » Un nou certificat obligatoriu pentru toți șoferii! Ce trebuie să știi atunci când vinzi sau cumperi o mașină

Un nou certificat obligatoriu pentru toți șoferii! Ce trebuie să știi atunci când vinzi sau cumperi o mașină

Ce se întâmplă cu prețurile RCA în 2024? Toți șoferii din România trebuie să știe

Un nou certificat obligatoriu pentru toți șoferii! Iată ce trebuie să știi atunci când vinzi sau cumperi o mașină!

Un nou certificat obligatoriu pentru toți șoferii

Recent, Registrul Auto Român a implementat în România o nouă lege pentru toți șoferii. Aceasta va schimba procesul de tranzacționare al autoturismelor. Parlamentul a aprobat un proiect legislativ mai vechi, care vizează înființarea de către Registrul Auto Român a unui registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România. Această inițiativă va facilita în cazul înstrăinării unui autoturism, realizarea unui certificat cu datele referitoare la numărul de kilometri ai mașinii și accidentele grave suferite, potrivit Playtech.

Înființarea acestui registru va fi obligatorie pentru toți românii care doresc să vândă o mașină, iar nicio schimbare de proprietar nu va mai avea loc fără hârtia respectivă emisă de RAR. Registrul va conține toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră, dar și alte informații ce le vizează. Toate aceste date vor fi preluate de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru verificări, reparații sau întreținere.

Ce trebuie să știi atunci când vinzi sau cumperi o mașină

Noul certificat emis de RAR pentru cei care vor să-și vândă mașina va fi numit RAR Auto-Pass și va fi emis contra cost deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme. Documentul va fi valabil 60 de zile de la data eliberării și va include informații legate de istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare sau structura de rezistență a caroseriei sau a șasiului, alte sisteme de siguranță activă ori pasivă.

Prin această măsură, se încearcă evitarea fraudelor din tranzacționarea mașinilor pe teritoriul României, precum modificarea kilometrajului. Orice astfel de fraude se sancționează cu amenzi între 1000 și 30.000 de lei.

Este important să rețineți că nicio mașină nu se va mai vinde în România fără RAR Auto-Pass. În cazul în care RAR nu are informații despre o mașină pentru că este adusă din străinătate sau este foarte nouă, RAR va elibera o hârtie care să confirme absența datelor cu pricina.

Astfel, această nouă lege va simplifica procesul de tranzacționare al autoturismelor și va ajuta la prevenirea fraudelor

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: