Redactia.ro
Home » Știri » Un nou virus gripal cu potențial pandemic a fost descoperit în China

Un nou virus gripal cu potențial pandemic a fost descoperit în China

virus pandemii

O nouă tulpină de virus gripal ce poate declanșa o pandemie a fost identificată în China de către oamenii de știință. Acest virus a fost identificat recent și este transportat de porci, dar poate infecta și oamenii, spun cercetătorii citați de BBC.

Cercetătorii sunt îngrijorați că poate suferi noi mutații, astfel încât să se poată răspândi cu ușurință de la o persoană la alta și să declanșeze o epidemie globală.

Deși nu reprezintă o problemă imediată, spun aceștia, are toate caracteristicile de a se adapta extrem de rapid pentru a infecta oamenii și trebuie să fie atent monitorizată.

Deoarece este o nouă tulpină, oamenii ar putea avea o imunitate scăzută sau nu ar putea avea deloc.

Oamenii de știință sugerează în revista Proceedings of the National Academy of Sciences că măsurile pentru controlul noului virus și monitorizarea atentă a lucrătorilor din industria porcină ar trebui să fie implementate rapid.

O nouă amenințare

O nouă tulpină de virus gripal se numără printre principalele amenințări de boală pe care specialiștii le monitorizează, în condițiile în care lumea încearcă să pună capăt actualei pandemii de coronavirus.

Ultima pandemie de gripă a fost cea de gripă porcină din 2009. A fost mai puțin mortală decât se temeau inițial oamenii de știință, în mare parte pentru că mulți vârstnici aveau o anumită imunitate față de acest virus, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat în anii anteriori. Acest virus, numit A/H1N1pdm09, este acum inclus în vaccinul antigripal anual.

Noua tulpină de gripă identificată în China este similară gripei porcine din 2009, dar cu unele mutații noi.

Până în prezent, nu a reprezentat o amenințare majoră, dar profesorul Kin-Chow Chang de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie și colegii săi, care au studiat-o, spun că tulpina trebuie să fie monitorizată.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane.

Au fost găsite dovezi ale unei infecții recente la persoanele care au lucrat în abatoare și industria porcină din China când au analizat datele din 2011 până în 2018.

Vaccinurile antigripale nu par să protejeze împotriva acestuia, dar ar putea fi adaptate dacă este nevoie.

Profesorul Kin-Chow Chang a declarat pentru BBC: „Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Totuși, nu ar trebui să-l pierdem din vedere.”

Teoretic, o pandemie de gripă ar putea apărea în orice moment, dar acestea încă sunt evenimente rare. Pandemiile se pot declanșa dacă apare o tulpină nouă care se poate răspândi cu ușurință de la persoană la persoană.

Deși virusurile gripale sunt în continuă schimbare – motiv pentru care, de asemenea, vaccinul antigripal trebuie să se modifice în mod regulat pentru a ține pasul – acestea nu cauzează de obicei o pandemie.

Profesorul James Wood, șeful Departamentului de Medicină Veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat că acest studiu este un „memento bine-venit” al faptului că există un pericol constant de apariție a unor noi agenți patogeni și că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact mai mult decât cu animalele sălbatice, pot fi o sursă pentru noi viruși cu potențial pandemic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: