Redactia.ro
Home » Știri » Un produs iubit de români, scos din marile magazine! Motivul ireal pentru care a fost luat de la raft, oamenii sunt revoltați

Un produs iubit de români, scos din marile magazine! Motivul ireal pentru care a fost luat de la raft, oamenii sunt revoltați

Un produs iubit de români, scos din marile magazine! Motivul ireal pentru care a fost luat de la raft, oamenii sunt revoltați

Un produs extrem de iubit de români ar fi fost scos de pe rafturile marilor retaileri, iar mulți sunt revoltați. Iată despre ce produs e vorba și ce explicații există în acest sens.

Un produs iubit de români, retras din marile magazine! Oamenii sunt revoltați

Magiunul de Topoloveni, produs de producători români, este iubit și apreciat de foarte mulți români. Produsul, însă, ar fi fost retras din magazinele din România începtând din luna mai a acestui an.

Se pare că mențiunea de pe eticheta produsului, „Fără zahăr adăugat”, este mărul discordiei.

Românii sunt revoltați, astfel că jurnaliștii de la DC News au primit o scrisoare anonimă în care șeful ANPC, Horia Constantinescu, este acuzat că interzice magiunul cu prune în mod ilegal. Iată scrisoarea, mai jos.

„Ne considerăm avertizori de integritate, sub protecția anonimatului, pentru că aducem la cunoștința publicului și autorităților activități pe care le considerăm ilegale și care se petrec într-o structură guvernamentală cu încălcarea legii, încălcarea regulilor sau reglementărilor interne, care pot fi o amenințare a interesului public sau a securității publice.

De la începutul lunii mai a acestui an, comisarii ANPC scot de pe rafturile magazinelor magiunul de prune, produs de producători români, importanți și cu tradiție în domeniu. De ce scoatem produsele de la raft?

Pentru că pe etichetele acestora scrie că sunt facute doar din prune și că nu au zahăr adăugat. Deși nu există niciun indiciu că aceste informații ar fi false, reprezentanții ANPC dispun scoaterea acestor produse, cu aceste informații pe etichete, din rafturile tuturor marilor retaileri.

„Motivul” constă în faptul că producerea magiunului exclusiv din prune și fără adaugarea zahărului sunt, oricum, obligații legale, care provin din Ordinul comun nr.852/623/216 din 2014 al MADR/ MS/ ANPC potrivit caruia magiunul de prune se poate face exclusiv din prune și fără adăugarea de zahăr.

Adaugă comisarii ca temei, dupa dictarea vestiților conducători, si dispozițiile Regulamentului european nr.1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare – Articolul 7 Practici corecte de informare (1) Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă cumpărătorul în eroare, în special: …(c) sugerând că produsul alimentar posedă caracteristici speciale, atunci când, în realitate, toate produsele alimentare similare posedă asemenea caracteristici, mai ales evidențiind în mod special prezența sau absența anumitor ingrediente sau/și nutrienți.

Pe scurt, temeiul legal din Regulamentul 1169 susține că nu poți evidenția prin etichetare o caracteristică pe care toate produsele similare o au (în cazul magiunului de prune produs în România producerea acestuia exclusiv din prune și fără adaos de zahăr fiind obligație legală).

Ce nu înțelege ANPC-ul este că mențiunea „fără zahăr adăugat” este o mențiune nutriționala specială, care intră în sfera de reglementare a Regulamentului european 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate inscrise pe produsele alimentare. Drept urmare, ca să indeplineasca cerințele explicite și imperative ale acestui act normativ, producatorii de magiun au urmat anterior procedura de autorizare a acestei mențiuni la autoritatea competenta, Ministerul Sănătății.

De altfel, avizul dat acestora de autoritatea competentă este evidențiat în Registrul național al mențiunilor nutriționale și de sănătate înscrise în produsele alimentare, disponibil public pe site-ul Ministerului Sanătății, la rubrica Informații de interes Public.

Acum, de ce să vrei, ca autoritate de control din România, să elimini în mod aberant de la raft producătorii români cu tradiție în domeniu în condițiile în care magiunul nostru de prune, astfel etichetat, este vândut cu aplauze în toată lumea!”

Replica lui Horia Constantinescu, președintele ANPC

În replică, Horia Constantinescu, președintele ANPC, a spus că acuzația de mai sus este o „bazaconie”. Iată explicația acestuia.

„Atât timp cât Ordinul spune că magiunul nu conține zahăr, noi considerăm că afirmația de pe etichetă „magiunul acesta nu conține zahăr” are caracter pleonatisc, contravine Regulamentului european 1169, motiv pentru care am cerut producătorului să remedieze eticheta.

De aici până la bazaconia că Autoritatea noastră retrage de pe piață magiunul de prune e o distanță extrem de mare. Cele care nu sunt fabricate din prune proaspete cu siguranță au fost retrase și am dispus reetichetarea acestora cu orice alt nume decât „magiun””, a precizat Horia Constantinescu, potrivit B1 TV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: