Redactia.ro
Home » Știri » Un tânăr de 21 de ani i-a scris lui ÎPS Calinic al Sucevei și Rădăuților: „Am căzut în păcat cu o fată”. Răspunsul neașteptat al Arhiepiscopului: „Fiule…”

Un tânăr de 21 de ani i-a scris lui ÎPS Calinic al Sucevei și Rădăuților: „Am căzut în păcat cu o fată”. Răspunsul neașteptat al Arhiepiscopului: „Fiule…”

Simțindu-se pierdut, un tânăr de 21 de ani i-a mărturisit lui ÎPS Calinic că a căzut în păcat cu o fată și că îi pare rău. Totodată, acesta vrea să îşi întemeieze o familie, așa că i-a cerut Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților să îl sfătuiască.

Deși se aseamănă mai mult cu o spovedanie, scrisoarea tânărului de 21 de ani a fost publicată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Tânăr de 21 de ani, scrisoare către ÎPS Calinic al Sucevei și Rădăuților

”Părinte episcop, sunt tânăr, am 21 de ani, însă totodată mă simt pierdut. Am căzut în păcat cu o fată şi mi-aş fi dorit din tot sufletul să nu se fi întâmplat aşa ceva. Totodată, m-am spovedit de acest păcat, însă mă simt foarte lipsit şi departe de Împărăţia lui Dumnezeu.  Mă simt foarte singur. Sunt înconjurat de tentaţii cărora nu doresc să le dau frâu liber, însă sunt momente în care cad pradă acestora. Mi-aş dori totodată să găsesc pe cineva cu care să îmi întemeiez o familie în frică de Dumnezeu şi o fată care să îmi înţeleagă căderea. Dar, în acelaşi timp, prin experienţele anterioare pe care le-am avut în relaţii, mă gândesc dacă de fapt acesta este planul lui Dumnezeu cu mine, să mă căsătoresc. Acesta să fie?! Sigur că nu aveţi cum să îmi daţi un asemenea răspuns, însă mi-aş dori să îmi oferiţi un sfat cu inimă părintească, aşa cum faceţi mereu”, se arată în mesaj.

Răspunsul neașteptat al Arhiepiscopului: „Fiule…”

Mesajul celui care și-a mărturisit păcatul în fața Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților a fost însoțit, însă, și de sfaturile cerute de tânărul de 21 de ani.

IPS Calinic i-a dat răspunsul neașteptat tânărului care se pare că traversează o perioadă mai delicată a vieții sale.

”Hotărârea de a nu mai păcătui, chiar dacă uneori nu este respectată în totalitate, este cea care accesează milostivirea lui Dumnezeu. (…) Omul este supus căderii, indiferent pe ce treaptă socială s-ar afla. Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan spune: „Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi.” (I Ioan 1, 8). „Fiule, iertate îţi sunt păcatele!”, i-a zis Hristos slăbănogului (Marcu 2, 5); iar Sfântul Ioan Casian, „pocăinţa dizolvă păcatul”. Pocăinţa este un fel de negociere a omului cu Dumnezeu pentru viaţa de veci. Căderea şi ridicarea lui David a presupus o dublă pocăinţă. Numai că David nu s-a rezumat la o pocăinţă de moment, ci a stăruit în ea. Mărturie în acest sens stă Psalmul 50, psalm ce cuprinde mărturisirea sinceră a păcatelor sale şi care, de-a lungul timpului, a devenit un adevărat îndreptar de pocăinţă” i-a scris IPS Calinic tânărului de 21 de ani.