Cazul crimei din județul Mureș a intrat într-o nouă etapă, una care provoacă neliniște în rândul populației și exasperare în rândul autorităților. Emil Gânj, bărbatul bănuit că ar fi comis o crimă brutală, este de negăsit de zece zile. În ciuda eforturilor susținute ale forțelor de ordine, suspectul pare să se eschiveze cu o ușurință înfricoșătoare. Poliția Română a ajuns la concluzia că Emil Gânj nu acționează singur și că beneficiază de ajutor consistent din partea unor persoane care îl sprijină în ascundere.
Unde a fost văzut ultima dată criminalul Emil Gânj. Poliția îl caută de 10 zile
Pentru a impulsiona ancheta și pentru a încuraja implicarea populației, autoritățile au decis să ofere o recompensă de 5.000 de euro pentru orice informație concretă care poate duce la identificarea și capturarea lui Emil Gânj. Este un demers excepțional, dar proporțional cu riscurile pe care acest individ le implică pentru siguranța publică.
În cursul zilei de miercuri, Poliția Română, în colaborare cu trupele speciale ale Jandarmeriei și alte structuri operative, a organizat o acțiune masivă în județele Mureș și Cluj. 17 locații au fost vizate de percheziții, în încercarea de a găsi indicii despre locul în care s-ar putea ascunde Emil Gânj sau despre persoanele care l-ar ajuta.
Printre cei duși la audieri s-au aflat un bărbat din Valea Largă, suspectat că i-ar fi oferit adăpost, și o femeie din localitatea Mădăraș, acuzată că a furnizat poliției o pistă falsă. Conform anchetatorilor, femeia a sugerat că suspectul s-ar fi deplasat în județul Arad, o informație care s-a dovedit complet eronată și care a dus la irosirea resurselor și timpului.
În paralel, ancheta a fost extinsă și în alte zone din țară, pe fondul apariției mai multor sesizări venite de la cetățeni care susțin că l-ar fi văzut pe fugar în diverse localități.
Unul dintre cele mai recente semnale a venit din județul Bistrița-Năsăud. O femeie din comuna Viișoara a declarat că a dat nas în nas cu Emil Gânj chiar în fața apartamentului în care locuiește. Potrivit relatării acesteia, în momentul în care l-a recunoscut, a început să țipe, iar bărbatul a fugit imediat. Femeia a alertat poliția, iar zona a fost periată de mai multe echipaje, însă suspectul nu a mai fost găsit.
Un alt incident a fost raportat în județul Mureș, unde mai mulți localnici susțin că l-au zărit pe Gânj ascuns într-un balot de fân. O femeie a declarat presei: „Am văzut un om care a ieșit de la balot, de la fân, și am strigat ‘Hoțul! Hoțul!’ și atunci s-au adunat băieții din sat. El, când a auzit că am strigat, a fugit prin lan și a urcat la deal”. Relatările sunt analizate în detaliu de anchetatori, care verifică fiecare indiciu primit din partea cetățenilor.
Poliția confirmă: suspectul este ajutat de complici
Chestorul Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Române, a confirmat că anchetatorii sunt convinși că Emil Gânj nu se ascunde singur. Există dovezi clare că acesta este ajutat să se deplaseze, să se hrănească și să evite contactul cu autoritățile. În plus, se pare că a beneficiat și de sprijin logistic în primele zile de după comiterea faptei.
„Oricine îl ajută pe Emil Gânj comite infracțiunea de favorizare a infractorului. Această faptă este pedepsită de lege și vom acționa ferm împotriva celor care aleg să sprijine un suspect de crimă”, a declarat Georgian Drăgan.
Autoritățile fac apel public către cetățeni să colaboreze și să nu se lase intimidați. Toate persoanele care au informații pot suna la 112 sau pot contacta direct cea mai apropiată secție de poliție. Orice detaliu poate fi crucial.
Familia victimei trăiește în teroare. „Este un om periculos”
În timp ce autoritățile caută cu disperare suspectul, familia tinerei ucise trăiește o traumă continuă. Rudele fetei se tem că Emil Gânj ar putea reveni în zonă sau ar putea comite o altă faptă violentă. Una dintre rude a declarat: „E un om periculos. Când l-au eliberat prima oară, l-am văzut. Eu nu sunt bine cu el, că-s în bai cu el”. Femeia face referire la faptul că existau tensiuni anterioare între familie și Gânj, iar eliberarea acestuia din închisoare a fost percepută ca o amenințare directă.
Din acest motiv, rudele victimei trăiesc în alertă permanentă, având sentimentul că justiția i-a lăsat fără protecție în fața unui pericol real. Sprijinul comunității și al autorităților a fost însă constant, sute de voluntari alăturându-se căutărilor, în ciuda vremii nefavorabile.
Cine este Emil Gânj? Istoric violent și eliberare controversată
Emil Gânj nu este un necunoscut pentru autorități. Bărbatul are un trecut infracțional extrem de grav. În anul 2011, el a fost condamnat la 15 ani și 6 luni de închisoare pentru omor calificat. Condamnarea viza o crimă comisă cu cruzime, care a îngrozit opinia publică la vremea respectivă. Sentința prevedea eliberarea sa în ianuarie 2026.
Cu toate acestea, în noiembrie 2020, Judecătoria Târgu Mureș a admis cererea de eliberare condiționată. Decizia instanței a fost luată în ciuda opoziției exprimate de conducerea penitenciarului, care considera că deținutul nu ar fi prezentat suficiente garanții de reintegrare socială.
Motivul invocat de instanță pentru eliberare a fost „conduita bună constantă” în perioada detenției. Judecătorii au apreciat că Emil Gânj a dat dovadă de comportament adecvat și a participat la activități educative, motiv pentru care ar merita o șansă de reabilitare.
Decizia este acum criticată public și considerată una dintre cele mai grave erori judiciare recente. Mulți se întreabă cum a fost posibil ca un om cu un astfel de trecut să fie eliberat cu peste cinci ani înainte de termen, fără monitorizare strictă, și fără un plan clar de reintegrare.