Redactia.ro
Home » Stil de viață » Unde se află cel mai vechi cinematograf din lume?

Unde se află cel mai vechi cinematograf din lume?

Imaginați-vă cel mai vechi cinematograf din lume. Mintea voastră a rătăcit undeva pe străzile pline de viață ale orașului New York sau în Hollywoodul plin de farmec? Pentru a ajunge acolo, trebuie să conduceți în schimb o oră spre sud, spre strada principală pitorească din Ottawa, Kansas.

Luați-vă floricelele și aflați mai multe despre cel mai vechi cinematograf din lume.

O scurtă istorie

„Cel mai vechi cinematograf construit în acest scop a fost Plaza, din orașul Ottawa, Kansas, ce funcționează încă din 22 mai 1907”, a declarat Guinness World Records.

Localnicii au știut întotdeauna că Plaza a avut o istorie bogată. Cu toate acestea, distincția sa ca cel mai vechi teatru din lume a apărut în 2013, când Deborah Barker, un membru al societății istorice locale, a developat fotografii vechi.

Aceste fotografii indicau că Plaza funcționa, de fapt, din 1905. Guinness a solicitat mai multe dovezi pentru a susține data apariției, trimițând o mică echipă de cercetători să sorteze articole vechi, fotografii și documente ce fac referire la cinematograf.

Primul film prezentat la Ottawa a fost la un târg stradal din 1904, când expozantul din Chicago, George Spoor, a început să distribuie filme scurte de-a lungul Vestului Mijlociu al Statelor Unite. Folosind o mașină de proiecție numită KinoDrome, el a difuzat „The Great Train Robbery”, un film de 10 minute din 1903.

În acele zile, o noapte la cinema însemna să stai într-o singură linie pentru a viziona 10 – 15 minute de filme mute. Ulterior, cântăreții au oferit spectacole live, cunoscute sub numele de „cântece ilustrate”. În 1907, aveau loc în fiecare zi câte 12 spectacole, iar biletele costau 5 cenți.

Reclamele pentru cinematografe proveneau de la ziarele locale și de la localnici, prin viu grai.

Teatrul a supraviețuit până când Marea Criză Economică a lovit lumea. Renovările au forțat cinematograful să se închidă din 1929 până în 1934 – cu toate acestea, nu a fost niciodată folosit în alt scop.

Plaza Cinema, un muzeu al cinematografiei

Actualul proprietar, Scott Zaremba, lucrează la îmbunătățirea cinematografului istoric, inclusiv la transformarea unei camere de proiectoare vechi într-o sală și introducerea scaunelor din lemn, precum primele scaune folosite când Plaza Cinema a fost deschis.

Astăzi, cinematograful cu două ecrane este deschis săptămânal, de miercuri până duminică. Pentru a onora contribuția cinematografului în istoria filmului, a fost creat și un muzeu pe scena inițială. Sala ridicată pe două nivele este plină de recuzite, afișe și scenarii autentice din secolul al XIX-lea. Punctul de reper include un kinetoscop Edison de colecție, primele schițe ale filmului „Războiul stelelor – Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi” (1983) și o cutie cu bagheta originală folosită în filmul „Harry Potter și Piatra Filozofală”, în 2001.

 

Cinematograful Plaza a solicitat să fie inclus în Guinness Book of World Records în 2017, iar în 2018 a obținut distincția de a fi „Cel mai vechi cinematograf”, după ce s-a stabilit că este cu două zile mai vechi decât un alt cinematograf din Danemarca – Korsor Biograf Teater.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: