Redactia.ro
Home » Știri » Ungaria se desparte de UE și va plăti gazul rusesc în ruble

Ungaria se desparte de UE și va plăti gazul rusesc în ruble

Ungaria a rupt rândurile cu Uniunea Europeană, afirmând că va accepta cererea Moscovei ca livrările de gaze să fie plătite în ruble.

Premierul Viktor Orban s-a opus sancțiunilor UE

Premierul Viktor Orban, care s-a opus oricăror sancțiuni ale UE privind petrolul și gazele rusești sau livrările de arme occidentale prin teritoriul ungar către Ucraina. Acesta a declarat jurnaliștilor pe 6 aprilie că a convenit cu președintele rus Vladimir Putin că, dacă i se va cere, Ungaria va plăti livrările de gaze folosind moneda rusă.

Ca represalii la sancțiunile occidentale impuse din cauza invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, Putin a avertizat Europa. Astfel că țările din Europa trebuie să plătească pentru livrările de gaze în ruble. Altfel ne vom confrunta cu o posibilă întrerupere a livrărilor.

„85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastră cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracție, nu am ales situația”, a declarat oficialul ungar.

UE nu va respecta cererea Rusiei

Potrivit CNN, întregul proces este extrem de neclar din punct de vedere legal, iar această schema îi oferă președintelui rus Vladimir Putin un avantaj politic – forțează companiile să intre în schema lui și să plătească în ruble.

UE a declarat că nu va respecta cererea Rusiei, deoarece aceasta reprezintă o încălcare a contractului, întrucât plata a fost convenită în euro.

Anterior, la 6 aprilie, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că contractele de gaz sunt încheiate între țara sa și Rusia și că UE nu are „niciun rol” de jucat în această afacere.

Țările UE se bazează pe Rusia

Țările UE se bazează pe Rusia pentru aproximativ o treime din totalul livrărilor de gaze ale blocului. Aceasta nu a aplicat încă nicio sancțiune privind petrolul sau gazele din Rusia.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat pe data de 6 aprilie că măsurile privind acest sector vor fi necesare „mai devreme sau mai târziu”.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: