Redactia.ro
Home » Știri » Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre vaccinare: Toate cele 3 vaccinuri folosite în România protejează aproape 100% împotriva Covid-19

Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre vaccinare: Toate cele 3 vaccinuri folosite în România protejează aproape 100% împotriva Covid-19

Valeriu Gheorghiță a făcut noi precizări cu privire la campania de vaccinare. Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a declarat că toate cele trei vaccinuri folosite acum în România împotriva COVID-19 protejează aproape 100% față de forma gravă a bolii. 

 

Valeriu Gheorghiță, noi detalii despre

Toate cele trei vaccinuri autorizate pentru folosire-Pfizer, Moderna și AstraZeneca- protejează aproape 1005 împotriva formleor grave ale coronavirusului , a declarat marți dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Până în acest moment, aproximativ 90% dintre cadrele medicale au fost vaccinate, iar de la începutul campaniei de vaccinare rata de incidență a infecției în spitale a scăzut cu 87%.

Mai mult, poate fi observată o ,,reducere de peste 60% a cazurilor de îmbolnăvire” la nivel național, a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, de pe 27 decembrie până în prezent, 629.215 de persoane s-au vaccinat cu vaccinul Pfizer, de pe 4 februarie până acum, 60.916 persoane s-au vaccinat cu Moderna, iar alte 6.218 persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca de ieri până astăzi.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a maia nunțat c, începând cu 1 martie, va începe implementarea vaccinării cu prioritate a personalului din învățământ. În acest scop, ”se vor face centre mobile la casa corpului didactic din fiecare județ”. 

Eficiența activității de vaccinare din prima etapă și parțial din etapa a doua de vaccinare. În etapa I, adresată lucrătorilor din sistemul medical și social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la data de 14 februarie 2021 sunt în evidențele noastre vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea și respectiv 98,84% cu o singură doză.

În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de Covid-19 cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social, în condițiile în care au fost păstrate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal.

În ceea ce privește beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medico-sociale și rezidențiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile care doresc să se vaccineze din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând, pe lângă persoanele internate, și personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză.

În ceea ce privește impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin Covid-19 în ultimele patru săptămâni, ceea ce ne plasează într-o situație favorabilă din punctul de vedere al reducerii riscului apariției focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidențiale și sociale.

Numărul total de persoane vaccinate în cele două etape de până acum, la data de 15 februarie, este de 696.943, dintre care 242.774 cu prima doză și 454.169 cu a doua doză”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Etichete: