Redactia.ro
Home » Știri » Vânt puternic în jumătate dintre judeţe! Alertă ANM până sâmbătă seara

Vânt puternic în jumătate dintre judeţe! Alertă ANM până sâmbătă seara

Alertă meteo ANM! Mai multe orașe din România vor avea parte de furtuni și vijelii
Într-o imagine care amintește de forța naturii, vântul puternic lovește în jumătate din județele României, generând avertismente și alarme în rândul populației. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă până sâmbătă seara, pentru o zonă extinsă a țării.

Vânt puternic în jumătate dintre judeţe

Potrivit meteorologilor, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării până vineri seară, cu viteze în general de 45-55 de kilometri pe oră. În plus, în jumătatea de nord a țării, se vor înregistra și averse, uneori însoțite de descărcări electrice. Aceste condiții meteorologice nefavorabile sunt accentuate de faptul că un număr de 22 de județe sunt vizate de avertizări Cod galben de vânt puternic.

În noaptea de joi spre vineri, zonele cele mai afectate vor fi Crișana, Maramureș, nord-vestul Moldovei și local în Transilvania, unde vântul va atinge viteze în general de 55…65 km/h, iar în zonele montane se vor înregistra rafale care pot depăși 90…100 km/h.

Județele vizate de avertizări includ Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Suceava și, parțial, alte zone precum Neamț, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Mureș, Alba și Hunedoara.

„În intervalul menţionat, temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar la munte rafalele vor depăşi 60…70 km/h. În jumătatea de nord a ţării, pe parcursul zilei de joi (28 martie) şi în noaptea de joi spre vineri (28/29 martie), instabilitatea va fi temporar accentuată şi vor fi averse, pe arii restrânse însoţite şi de descărcări electrice, iar mai ales în zona de munte se vor acumula cantităţi de apă de 15…20 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă”, a transmis ANM.

Alertă ANM până sâmbătă seara

Pe lângă intensificările vântului, meteorologii au emis și avertismente privind instabilitatea atmosferică accentuată și aversele în zonele nordice ale țării. În timpul zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri, se vor înregistra averse pe arii restrânse, în special în zonele montane, ceea ce poate duce la acumulări de apă și la topirea stratului de zăpadă.

Această situație meteorologică complicată cere ca locuitorii din zonele afectate să fie extrem de vigilenți și să ia măsuri de precauție. În paralel, autoritățile competente ar trebui să fie pregătite să răspundă rapid la eventualele situații de urgență ce pot apărea ca urmare a condițiilor meteorologice extreme.

„Vântul va avea intensificări în Dobrogea, sud-estul Moldovei, estul Munteniei, Crişana, local în Transilvania şi Maramureş, în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, unde vor fi viteze în general de 55…65 km/h, iar la altitudini mari rafalele vor depăşi 90 km/h”, au arătat meteorologii.

Astfel, vremea severă cu vânt puternic și averse în jumătate din județele României impune o atenție sporită din partea tuturor și necesită o monitorizare atentă a evoluției situației meteorologice. Este esențial ca populația să fie informată și să ia măsurile de precauție necesare pentru a-și proteja bunurile și siguranța personală în fața acestor condiții meteorologice extreme.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: