Redactia.ro
Home » Știri » Veste bună pentru români! Ce se întâmplă în cazul datornicilor care au bunuri luate în leasing

Veste bună pentru români! Ce se întâmplă în cazul datornicilor care au bunuri luate în leasing

Veste bună pentru românii!

Românii primes o veste bună. Potrivit unei prevederi cuprinse într-un proiect votat de Camera Deputaților, fiecare consumator datorinic va putea să își vândă singur bunurile luate în leasing. Mai exact, oamenii își pot vinde singuri bunurile cumpărate în leasing  și să dea banii înapoi firmei de leasing.

Veste bună pentru români! Ce se întâmplă în cazul datornicilor care au bunuri luate în leasing

Consumatorii datornici vor putea să-și vândă bunurile achiziționate în leasing, conform unei prevederi dintr-un proiect votat de Camera Deputaților. Cu ceva timp, acest proiect a fost respins de Curtea Constituțională, iar inițiatorul a modificat proiectul și l-a depus din nou în Parlament. Așadar,contractele de leasing nu vor mai fi titluri executorii, dar în această perioadă un operator de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza întârzierii de plată.

Conform Avocat.net, transferul dreptului de proprietare asupra bunului cumpărat, va avea loc la data încasării integrale a sumelor datorate, iar când bunul este restituit la termenul din contract, despăgubirile nu vor putea cuprinde decât diferența dintre totalul sumelor datorate potrivit contractului diminuată cu valoarea obținută prin valorificarea exclusiv TVA. Sau cu valoarea decisă printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.

Mai mult, această propunere mai are și un drept prioritar la cumpărarea bunului, valabil 30 de zile de la data predării pentru locatar/utilizator sau o altă persoană propusă de acesta.

Efectele coronavirusului asupra contractului de leasing

Din cauza pandemiei de coronavirus, în România a fost instituită starea de urgență, iar această situație a condus la aplicarea graduală a unior măsuri restrictive, ceea ce a însemnat un declin major în sistemul economic. Rata de leasing reprezintă cota-parte din valoarea de intrarea a bunului și dobânda de leasing, care se stabilește pe baza ratei dobânzii convenite prin acordul părților.

Este bine de știut că returnarea mașinii luate în leasing nu scapă pe nimeni de datorii. Acestea sunt o categorie de mașini rulate din ce în ce mai căutate, iar dificulățile economice îi determină pe unii să returneze mașinile luate în leasing.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: