Redactia.ro
Home » Știri » Veste proastă pentru români. Cât va ajunge să coste un plin de combustibil de la 1 iulie

Veste proastă pentru români. Cât va ajunge să coste un plin de combustibil de la 1 iulie

benzina

Începând cu 1 iulie 2024, românii se vor confrunta cu noi scumpiri la carburanți, fapt ce va pune o presiune suplimentară pe bugetele lor. Modificările de prețuri vin ca urmare a unei decizii guvernamentale de a mări accizele la carburanți în două etape: prima a avut loc la începutul anului, iar cea de-a doua este programată pentru mijlocul verii. Această măsură va afecta direct costul unui plin de benzină sau motorină, dar și indirect prețurile la produse și servicii.

Scumpiri la pompă de la 1 iulie

Decizia de a majora accizele a fost luată de Executiv anul trecut, cu scopul de a crește veniturile la bugetul de stat. Prima etapă de majorare a avut loc la 1 ianuarie 2024, iar acum, la 1 iulie, românii vor resimți a doua rundă de scumpiri.

Pentru un litru de benzină, șoferii vor plăti cu 43 de bani mai mult, iar pentru un litru de motorină, suma va fi cu 39-40 de bani mai mare. Aceasta înseamnă că pentru un plin de aproximativ 50 de litri, costul va crește cu aproximativ 20 de lei.

Aceste creșteri de prețuri nu vor trece neobservate pentru șoferi. Un plin de benzină, care în prezent costă în jur de 300 de lei, va ajunge să coste aproximativ 320 de lei. În cazul motorinei, un plin de 50 de litri, care acum costă aproximativ 310 lei, va ajunge la 330 de lei. Aceste creșteri vor afecta direct bugetele familiilor care depind de mașinile lor pentru transportul zilnic.

Măsuri guvernamentale pentru a contracara impactul scumpirilor

Într-o încercare de a reduce impactul negativ al acestor scumpiri, Guvernul a decis să înghețe punctul de amendă. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat această măsură în ședința Executivului de vineri, 28 iunie.

„Tot astăzi, vom îngheța și punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie”, a transmis Marcel Ciolacu în ședința de astăzi, referitor la înghețarea punctului de amendă.

În prezent, punctul de amendă este stabilit la 165 de lei. Dacă nu ar fi fost înghețat la această valoare, ar fi crescut la 185 de lei. Conform hotărârii anunțate astăzi, punctul de amendă va rămâne la 165 de lei până la sfârșitul acestui an.

„La articolul 98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2^6) se introduce un nou alineat, alin. (2^7), cu următorul cuprins:

(2^7) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), până la 31 decembrie 2024 un punct amendă este 165 lei.”

Creșterea prețurilor la carburanți de la 1 iulie 2024 va avea un impact semnificativ asupra bugetelor șoferilor din România și asupra economiei în ansamblu. Deși măsurile guvernamentale, precum înghețarea punctului de amendă, încearcă să atenueze acest impact, românii vor trebui să se adapteze noilor condiții economice prin adoptarea unor strategii eficiente de gestionare a consumului de combustibil.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: