Redactia.ro
Home » Știri » Veste șoc anunțată de Guvern! Nu se mai dau zile libere!

Veste șoc anunțată de Guvern! Nu se mai dau zile libere!

Veste șoc anunțată de Guvern! Nu se mai dau zile libere!

”Punțile” acordate de Guvern între sărbătorile legale și weekend ar putea dispărea. Asta spune un proiect de act normativ. Zilele libere suplimentare pe care bugetarii le vor primi de-a lungul anului vor fi stabilite din primele 15 zile alea lunii ianuarie, la începutul fiecărui an, conform unui proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaților.

Veste șoc anunțată de Guvern! Nu se mai dau zile libere!

Modificarea face referire doar la „punțile” pe care guvernul le acordă, pentru a face legătura între zilele libere legale și weekend-uri.

Proiectul de lege ce vine în completarea articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii a trecut de senat în martie 2019 și a primit votul decisiv al Camerei Deputatilor.

Un alt proiect urmărește să trimită oamenii la muncă și în weekend.

Aceasta nu este singura decizie șocantă la care aleșii s-au gândit. Un alt proiect urmărește să trimită oamenii la muncă și în weekend. Inițiatorii proiectului spun că acesta este benefic atât pentru angajatori, dar și pentru angajați, care vor fi plătiți în plus dacă aleg să lucreze și în weekend-uri.

Angajații din România sunt șocați de această veste. Mai mulți senatori și deputați ai PNL vor să îi cheme la muncă și într-o zi din weekend. Aleșii au depus un proiect legislativ de modificare a Codului Muncii. Astfel încât angajaţii să poată presta muncă în una din zilele de repaus săptămânal. Angajații trebuie să primească o compensaţie financiară în schimbul timpului, teoretic liber, petrecut la muncă.

„Regimul juridic al muncii prestate în zilele de repaus săptămânal este reglementat de norme ce ţin de două instituţii juridice, respectiv cele care reglementează munca suplimentară, pe de-o parte, şi cele care privesc repausul săptămânal, pe de-altă parte”, se arată în expunerea de motive.

Veste șoc anunțată de Guvern! Nu se mai dau zile libere!

Potrivit Codului Muncii, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Orice depăşire a limitei impuse se încadrează în sfera noţiunii de muncă suplimentară care trebuie recompensată financiar.

„Dimpotrivă, art. 114 Codul Muncii, prin care se stabileşte durata maximă săptămânală a timpului de muncă, are în vedere şi orele suplimentare: durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv în orele suplimentare”, se mai arată în expunerea de motive. În acest fel, liberalii arată că, din dispoziţiile legale, „reiese foarte clar că orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânal.”, se anunță în proiect.

Citește și: Zeci de copii români abandonaţi pe aeroporturi în Tokyo, Doha şi Milano

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: