Redactia.ro
Home » Știri » Veste tristă pentru românii cu centrală termică de apartament! Ce lege vrea să impună UE

Veste tristă pentru românii cu centrală termică de apartament! Ce lege vrea să impună UE

Anunţ important pentru românii cu centrală în apartament. Şeful Termoenergetica: „Sistemul este învechit”

Veste tristă pentru românii care locuiesc la bloc! UE vrea să impună o taxă pe care să o achite toți cei care au centrală termică de apartament, pe motiv că ar polua mediul înconjurător. Această taxă s-ar investi în sisteme de purificare a mediului și eliminarea poluării.

Veste tristă pentru românii cu centrală termică de apartament! Ce lege vrea să impună UE

Experții în energie din România sunt convinși că, în curând, la nivel european se va percepe o taxă pentru persoanele care au centrale de apartament. Potrivit acestora, taxa va face parte dintr-un proiect al Comisiei Europene, care planifică o revizuire potențială a directivei UE privind energia regenerabilă. Proiectul prevede atingerea unei cote de minimum 32% din sursele regenerabile de energie, până în 2030.

UE vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, până în 2030

Anul trecut, în septembrie 2020 Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a prezentat un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55%, până în anul 2030. Acest lucru necesită inclusiv de revizuirea legislației energetice și climatice existente.

”Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pentru utilizatorii de centrale de apartament. Să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale.Așa sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2. Așa se va ajunge și la centralele de apartament. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii ’60-’70.”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, potrivit playtech.ro

ELCEN deja plătește anual taxe de 50 de milioane de euro pentru emisiile de carbon. Administratorul companiei  consideră că fără această taxă nu se poate să avem un sistem de termoficare eficient, în condițiile în care ELCEN achită anual această taxă.

„Referitor la emisii, aici este o nedreptate pe care am mai semnalat-o și o semnalez și în continuare. Sistemul centralizat, astăzi, ELCEN, vorbesc din perspectiva ELCEN, se conformează 100% la restricțiile de mediu. Avem sisteme de filtrare a aerului, dispersia noxelor se face la sute de metri și majoritatea mai spre marginea orașului, deci respectăm normele europene. Cu toate acestea, pentru emisiile de CO2, plătim certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare aproximativă de 50 de milioane de euro pe an. Centralele individuale de apartament poluează la nivelul balconului, printre blocuri, printre locurile de joacă, și nu plătesc nici un leu.Săptămâna trecută a venit aici directorul termoficării din Copenhaga. Evident că, în țările normale, pe principiul „Vrem o țară ca afară!”, se respectă principiul „Poluatorul plătește”. Deci când vorbim de competitivitatea sistemelor (termoficare centralizată versus centrale individuale – n.r.), competitivitatea e foarte bună atunci când se face pe criterii egale. Sistemul centralizat nu cere favoruri, dar are nevoie, din partea decidenților, de condiții egale” a spus administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, la o conferință de presă pe teme de termoficare organizată de Expert Forum, din 2019.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: