Redactia.ro
Home » Homepage » Vești bune pentru elevi! Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, cu prezență fizică, fără condiția de testare

Vești bune pentru elevi! Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, cu prezență fizică, fără condiția de testare

Vești bune pentru elevi! Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, cu prezență fizică, fără condiția de testare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, este posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite. 

Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii

După ce a făcut acest anunț, ministrul Educației a avut parte de contre dure cu Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan. Schimbul de replici a avut loc după ce ministrul Educației a făcut un apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea săptămâna trecută.

”Vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică”, a declarat ministrul Educației la Digi24.

Aceste declarații din partea Ministerului Educației vin ca o reacție dup ce, duminică, într-o conferință de presă, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a spus că numărul de teste folosite până în prezent în școli este de 26-27.000, ceea ce „nu este neglijabil”.

”Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a declarat Andreea Moldovan.

”Dacă Ministerul Sănătății care, repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (testele) sunt neconludente, atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu este în polemici cu Ministerul Sănătăţii

La rândul lui, Vlad Voiculescu a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei.

Voiculescu a afirmat apoi că testele din salivă nu reprezintă ”un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Mai mult, scretarul de stat Andreea Moldovan a spus că numărul de teste folosite până în prezent în școli este de 26-27.000, ceea ce „nu este neglijabil”.

Sorin Cîmpeanu a venit cu un contra argument, susținând că cifrele „corectate” de Ministerul Sănătății față de ce prezentase el în privința testelor diferă nesemnificativ, „nu e 2 la sută, e 2,2 la sută, deci tot infim”, a spus Sorin Cîmpeanu, precizând că numărul de 19.000 de teste despre care vorbise el l-a luat din statisticile puse la dispoziție tot de Ministerul Săntătății.

Ministru Sănătăţii a mai sugerat această achiziție de teste antigen non-invazive pe 19 martie și de atunci în mai multe declarații publice.