Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru pensionari! Pensiile vor fi mărite. Câți bani vor primi de la 1 ianuarie 2024

Vești bune pentru pensionari! Pensiile vor fi mărite. Câți bani vor primi de la 1 ianuarie 2024

pensii

Procentul de majorare a pensiilor în ultimele luni a înregistrat o creștere, în ciuda faptului că numărul pensionarilor a înregistrat o scădere în ultimii ani. Cu toate acestea, începând cu data de 1 ianuarie 2024, statul le promite acestora sume mai mari.

Vești bune pentru pensionari! Pensiile vor fi mărite

Seara trecută, autoritățile au luat decizia de a majora pensiile pentru cetățenii români începând cu 1 ianuarie 2024. Există două opțiuni pentru această creștere a pensiilor. Acestea pot fie fi ajustate în funcție de rata inflației, fie calculate într-un mod diferit, conform noii legi a pensiilor, conform informațiilor prezentate de Antena3 CNN.ro. Cu toate acestea, momentan nu se cunoaște metoda pe care Guvernul o va alege. În cazul în care se optează pentru prima variantă, adică indexarea cu rata inflației, se preconizează o creștere de aproximativ 150 de lei pentru pensia minimă.

Pentru a exemplifica, luând în considerare o pensie inițială de 1.125 lei, o creștere de 14% ar aduce un venit de 1.282 lei. În cazul unei pensii mai mari, de exemplu 2.854 lei, după majorare, aceasta ar ajunge la 3.253 lei.

Și salariul minim brut va fi majorat

Începând cu luna viitoare, salariul minim brut va fi majorat cu 300 de lei, atingând astfel suma de 3.300 de lei. În ceea ce privește salariul net, cetățenii români vor primi în mână doar 93 de lei în plus, în timp ce 207 lei vor fi deduși sub formă de taxe către stat.

Dacă ritmul de creștere a salariului minim brut se va menține și în ianuarie, atunci acesta va ajunge la 3.750 lei înainte de taxe, iar salariul net, suma efectivă primită de angajat, va atinge 2.231 lei. Această majorare ar însemna un plus de 333 de lei pentru angajat și 417 lei în plus pentru veniturile statului.

În ceea ce privește voucherele de vacanță și tichetele de masă, acestea vor fi impozitate cu o cotă de 10%, similar cu contribuțiile pentru sănătate. În octombrie, salariul minim în sectorul construcțiilor va crește la 4.500 de lei, dar se renunță la neimpozitarea celor 200 de lei din salariul minim.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: