Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru români! Va apărea un nou tip de concediu plătit în România

Vești bune pentru români! Va apărea un nou tip de concediu plătit în România

Schimbări majore în acordarea concediului de odihnă pentru cadrele didactice. Ministerul Educației introduce modificări importante

În România, concediile medicale reprezintă un drept garantat și reglementat de lege, asigurând angajaților posibilitatea de a beneficia de zile libere plătite în caz de incapacitate temporară de muncă. Însă, legislația în domeniu este într-o continuă evoluție, iar recent s-a depus în Senat un proiect care aduce o schimbare semnificativă în acest domeniu.

Propunerea pentru un nou tip de concediu plătit

Conform proiectului legislativ, se propune introducerea unui nou tip de concediu medical, destinat exclusiv pacienților care participă în studii clinice pentru testarea anumitor medicamente. Acest concediu, dacă va fi aprobat, va fi adăugat ca amendament la Legea privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Propunerea prevede ca durata acestui concediu să fie de 45 de zile calendaristice.

Excluderea impozitării pentru anumite categorii

Un alt aspect important menționat în cadrul proiectului este legat de impozitarea sumelor obținute în urma concediilor medicale. Chiar dacă inițial s-a propus impozitarea acestora cu 10%, ulterior, printr-o nouă Ordonanță de Urgență emisă de Guvern, au fost excluse de la impozitare anumite categorii de pacienți, precum părinții cu copii bolnavi, gravidele, pacienții oncologici și cazurile care reprezintă o urgență.

Promovarea îngrijirii și participării în studii clinice

În același context, proiectul mai aduce amendamente privind acordarea de concedii medicale plătite pentru persoanele care se ocupă cu îngrijirea persoanelor cu handicap, asigurându-le un nivel de indemnizație de 85% din cuantumul brut. Aceste schimbări reflectă eforturile de a încuraja îngrijirea și de a promova participarea în studii clinice, precum și îmbunătățirea condițiilor pentru cei care acordă astfel de îngrijiri.

Procesul de adoptare a proiectului

Proiectul de lege mai are de parcurs etapele de vot în Senat și Camera Deputaților, după care va ajunge pe masa președintelui pentru promulgare și publicare în Monitorul Oficial. Astfel, în urma acestor etape legislative, se vor stabili regulile și condițiile precise privind acordarea acestui nou tip de concediu plătit în România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: