Redactia.ro
Home » Știri » Vești bune pentru românii care vor să adopte un copil! Ce trebuie să știe despre ultimele modificări

Vești bune pentru românii care vor să adopte un copil! Ce trebuie să știe despre ultimele modificări

În data de 15 aprilie, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o serie de modificări importante la Legea privind procedura adopției, cu scopul declarat de a fluidiza și îmbunătăți accesul la procesul de adopție pentru cetățenii români. Aceste completări vin să clarifice și să simplifice condițiile de rezidență necesare pentru potențialii părinți adoptivi, abordând în special situațiile cetățenilor români care sunt frecvent absenți din țară datorită obligațiilor profesionale.

Această actualizare legislativă este salutată de multe organizații non-guvernamentale care activează în domeniul protecției copilului și adopțiilor. Acestea consideră că noile reguli vor contribui la crearea unui cadru mai echitabil și mai puțin restrictiv pentru familiile care doresc să adopte, eliminând barierele birocratice inutile și concentrându-se pe interesul superior al copilului.

S-a schimbat legea adopției

Conform noilor prevederi, legea se adresează cetățenilor români sau cetățenilor români cu multiplă cetățenie, care au domiciliul în România și care au locuit efectiv și continuu pe teritoriul României în ultimele șase luni anterioare depunerii cererii de atestare a adoptiei. Importanța acestei condiții rezidă în necesitatea de a asigura un mediu stabil și continuu pentru copilul adoptat, element recunoscut ca fiind crucial în dezvoltarea sănătoasă a acestuia.

Legislația recent modificată aduce o noutate majoră în interpretarea „continuității șederii”: absențele temporare care nu depășesc trei luni, precum și cele determinate de contractele de muncă ale navigatorilor sau de șederea în străinătate în baza unui contract de muncă, nu sunt considerate întreruperi ale rezidenței. Aceasta este o schimbare semnificativă, care recunoaște și valorizează mobilitatea profesională a cetățenilor români, fără a-i penaliza în procesul de adopție.

„La stabilirea continuităţi nu sunt considerate întreruperi absenţele temporare care nu depăşesc trei luni, absenţele determinate de desfăşurarea activităţilor specifice sectorului maritim în baza contractelor de muncă ale navigatorilor, absenţele determinate de şederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existenţei unor contracte de muncă şi nici cele impuse de derularea unor activităţi desfăşurate în interesul statului român sau ca urmare a unor obligaţii internaţionale asumate de România”, arată modificarea legii.

Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

În plus, absențele determinate de activități desfășurate în interesul statului român sau ca urmare a unor obligații internaționale asumate de România sunt, de asemenea, excluse din calculul continuității șederii. Aceasta clarificare legislativă vine în sprijinul acelor cetățeni care sunt angajați în misiuni externe, diplomatice sau de altă natură, care până acum puteau întâmpina dificultăți în demersul adopției din cauza absențelor prelungite.

Adopția modificărilor legislațive a fost precedată de dezbateri aprinse în Parlament, unde senatorii și deputații AUR au subliniat necesitatea unei astfel de ajustări pentru a încuraja adopțiile naționale și pentru a reduce timpul petrecut de copii în sistemul de protecție. „Fluidizarea procesului nu este realizabilă dacă nu se iau măsuri care să favorizeze creșterea numărului de părinți adoptatori în țară”, a fost una dintre argumentațiile centrale ale inițiatorilor legii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: