Redactia.ro
Home » Știri » Vești extraordinare pentru românii cu credite la bănci! A scăzut Robor. La cât a ajuns indicele

Vești extraordinare pentru românii cu credite la bănci! A scăzut Robor. La cât a ajuns indicele

Robor

Indicele Robor la șase luni, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei, a ajuns astăzi la cel mai scăzut nivel din 23 ianuarie 2018, respectiv 2,23%, potrivit datelor Băncii Naţionalea României (BNR). Și indicele ROBOR la trei luni a scăzut, marți, 7 iulie.

ROBOR la trei luni a scăzut la 2,15%, faţă de 2,19%. Pe 15 iunie, indicele la 3 luni a ajuns la cea mai scăzută valoare (2,15%) din 20 aprilie 2018 încoace (2,13%). ROBOR la şase luni a scăzut la 2,23%, faţă de 2,24%. Pe 17 iunie, indicele la 6 luni a atins cel mai scăzut nivel din 23 ianuarie 2018 (2,21%) încoace.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională a României.

Influența se simte numai la creditele în lei, cele în euro fiind conduse de Euribor, și doar cele cu dobândă variabilă. Creditele cu dobândă fixă nu sunt influențate de nivelul ROBOR, dobânda fiind constantă pe toată perioada de creditare.

De ce dobânzile sunt corelate cu ROBOR?

În 2010, OUG 50 a stabilit condițiile în care se pot acorda credite. Astfel, statul român (în urma unei Directive Europene) a decis că se pot acorda credite fie cu dobândă fixă, fie cu rata dobânzii corelate la un indice de referință. S-a ales ales acest indice de referință deoarece este o practică folosită la nivel internațional, în plus stabilirea acestuia se face transparent.

Prin această Ordonanță, s-a dorit protejarea populației de eventuale creșteri ale dobânzilor la credite care vin în urma unor decizii unilaterale ale băncilor. Astfel, contractele de credit, în lei, cu dobândă variabilă, menționează o dobândă compusă din ROBOR + o marjă fixă a băncii.

Pe 2 mai 2019, se emite OUG 19/2019, prin care indicele ROBOR este înlocuit cu un nou indice și anume IRCC. Noul indice se aplică creditelor oferite persoanelor fizice, mai puțin creditul Prima Casa. IRCC-ul se aplică doar pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în LEI.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: