Redactia.ro
Home » Știri » Veşti proaste pentru pensionari! Categoriile de venituri care vor fi impozitate din 2024

Veşti proaste pentru pensionari! Categoriile de venituri care vor fi impozitate din 2024

vechime munca

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu o veste proastă pentru pensionari. Pensiile care depăşesc o anumită sumă de bani vor fi impozitate, începând cu 2024.

Ministra a mai zis că banii pentru cele două majorări ale pensiilor de anul viitor există.

Pensiile, impozitate cu 10%

Aşadar, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2024.

Cui i se aplică impozitul? Câștigul salarial mediu net este de 4.500 lei, iar majoritatea pensiilor nu depășesc această sumă. Asta înseamnă dacă aveți o pensie între 2.000 și 4.500 de lei net, atunci plătiți 10% impozit. Impozitul se aplică diferenței între pensia dumneavoastră și 2.000.

Exemplu: aveți o pensie de 3.000 de lei. Veți plăti impozit de 10% din diferența dintre 3.000 lei și 2.000 lei, adică 100 lei.

Cum se vor impozita pensiile:

Pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

  • 10% impozit pentru suma mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu net;
  • 15% pentru partea dintre câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut folosit pentru bugetul asigurărilor sociale;
  • 20% pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

O nouă perioadă, recunoscută drept vechime

O veste bună pentru anumite categorii de pensionari! Din anul viitor, se va recunoaște o nouă perioadă ca parte a stagiului de cotizare pentru pensie, ceea ce înseamnă că vor avea posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme. Această modificare a fost recent publicată în Monitorul Oficial.

Începând cu luna septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în calcul pentru stabilirea dreptului la pensia de stat. Până în prezent, în calculul stagiului de cotizare pentru pensie erau incluse doar studiile de licență și doctorat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: