Redactia.ro
Home » Știri » VIDEO Macron câștigă un nou mandat prezidențial: „Nu mai sunt candidatul unei singure tabere, ci președintele tuturor”.

VIDEO Macron câștigă un nou mandat prezidențial: „Nu mai sunt candidatul unei singure tabere, ci președintele tuturor”.

Macron, victorios, a obținut 13 milioane de voturi istorice pentru partidul anti-imigrație al lui Le Pen. Centristul pro-european Emmanuel Macron a promis să unească o Franță divizată după ce a câștigat un al doilea mandat de președinte al Franței, în urma unei victorii decisive împotriva extremei drepte Marine Le Pen, care a obținut totuși peste 13 milioane de voturi, un record istoric pentru partidul său anti-imigrație.

Macron câștigă un nou mandat prezidențial

Macron a devenit primul lider francez care a câștigat realegerea în ultimii 20 de ani, obținând un scor de 58,54% față de 41,46% pentru Le Pen.

Adresându-se unui miting de victorie la poalele Turnului Eiffel, unde susținătorii săi au fluturat steaguri franceze și europene, Macron a promis că va răspunde „eficient” la „furia și dezacordul” alegătorilor care au ales extrema dreaptă:

„Știu că un număr de francezi au votat pentru mine astăzi, nu pentru a-mi susține ideile, ci pentru a opri ideile extremei drepte”, a spus el și a cerut susținătorilor să fie „amabili și respectuoși” cu ceilalți, deoarece țara este sfâșiată de „atât de multă îndoială, atât de multă divizare”.

Macron: „Nu mai sunt candidatul unei singure tabere, ci președintele tuturor”.

Macron a învins-o pe Le Pen cu o marjă mai mică decât cea de 66% pe care a obținut-o împotriva ei în 2017. Prezența la vot a fost, de asemenea, mai mică decât în urmă cu cinci ani, cu o abținere estimată la un nivel record de 28%.

Le Pen a reușit să ofere extremei drepte cel mai mare scor obținut vreodată la alegerile prezidențiale din Franța după ce a făcut campanie pe tema crizei costului vieții și a promis interzicerea vălului musulman în locurile publice, precum și măsuri naționaliste pentru a acorda prioritate francezilor de origine față de ceilalți în ceea ce privește locurile de muncă, locuințele, ajutoarele sociale și asistența medicală – politici pe care Macron le-a criticat ca fiind „rasiste” și „divizatoare”.

Le Pen a numit scorul său „o victorie strălucitoare în sine”, adăugând: „Ideile pe care le reprezentăm ating noi culmi”.

Victoria lui Macron a fost salutată rapid de liderii UE după o campanie pe care președintele francez a descris-o în ultimele zile ca fiind o „bătălie pentru Europa” împotriva euroscepticei Le Pen.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter:

„Bravo Emmanuel. În această perioadă turbulentă, avem nevoie de o Europă solidă și de o Franță total angajată în favoarea unei Uniuni Europene mai suverane și mai strategice.”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

„Nu am avut timp să mă gândesc la asta: „Sunt încântată să pot continua cooperarea noastră excelentă.” Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că alegătorii francezi au transmis „un mesaj puternic în favoarea Europei”. Se așteaptă ca prima călătorie externă a lui Macron în calitate de președinte să fie la Berlin pentru a se întâlni cu Scholz.

 Proteste în Franța

Câteva sute de demonstranți din grupuri de ultra-stânga au ieșit în stradă în unele orașe franceze pentru a protesta împotriva realegerii lui Macron și a scorului obținut de Le Pen. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa adunările din Paris, Lyon și orașul Rennes din vestul țării.

În centrul Parisului a existat o prezență mare a poliției la câteva ore după victoria în alegeri, după ce poliția a deschis focul asupra unei mașini, ucigând două persoane aflate în interior, potrivit rapoartelor locale. Se pare că vehiculul conducea împotriva fluxului de trafic pe Pont Neuf când a accelerat spre polițiști.

O anchetă a fost lansată pentru „tentativă de omor voluntar asupra unor persoane însărcinate cu autoritatea publică”, a relatat Agenția France-Presse. Nu se știe dacă incidentul a avut legătură cu rezultatul alegerilor, relatează  Theguardian.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: