Redactia.ro
Home » Știri » Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri în această zi. De ce se ține post negru

Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri în această zi. De ce se ține post negru

Vinerea Mare, traditii si obiceiuri

Românii sărbătoresc, astăzi, 30 aprilie, Vinerea Mare. În tradiția creștină se spune că Iisus  Hristos a fost rastignit si a murit pe cruce, în această zi. Așadar, iată ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate.

Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri în această zi. De ce se ține post negru

În tradiția creștină se spune că în Vinerea Mare, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. În această zi, gospodinele sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile bucatelor tradiționale, iar credincioșii merg la biserică pentru a trece pe sub Sfântul Aer. De altfel, mulți dintre ei țin post negru.

În Vinerea Mare se ține post negru, în semn de jertfă adusă Mântuitorului, pentru că S-a răstignit pentru noi. Postul negru reprezintă abținerea de la mâncare, dar și de la tot ce înseamnă mânie, bârfă, ceartă. De asemenea, în Vinerea Mare se mai vopsesc ouăle roșii, care reprezintâ sângele vărsat de Iisus, atunci când fost răstignit.

Din bătrâni se mai spune că dacă ziua din Vinerea Mare va fi una însorită, atunci anul va fi unul roditor, iar dacă nu, atunci anul nu va aduce prea multe roade. Tot din popor se mai spune că dacă te vei scălda în apă rece, în Vinerea Mare, atunci vei fi sănătos tot anul.Este recomandat ca de astăzi se te împaci cu toate persoanele cu care te-ai certat, să le ierți și să ajungenți la un consens.

Se evită alimentele care amintesc de umilința lui Iisus

În Vinerea Mare se evită alimentele care amintesc de umilința lui Iisus. Se evită, astfel oțetul și urzicile. Astăzi nu se ară ogoarele și nici nu se plantează pomi, de exemplu, pentru că nu vor produce roade. În Vinerea Mare, copiii adună flori de pe câmp și le duc la biserică.

Se cântă Prohodul în biserici

În Vinerea Marea se obișnuiește a cânta Prohodul Domnului. Un cântec ce reprezintă momentul din care Iisus a fost vândut de Iuda, în schimbul unor arginți, și momentul până când mâinile acestuia i-au fost bătute în cuie.

Etichete: